Reklama

Reklama

Giv'a 24 Eina Ona

  • Velká Británie Hill 24 Doesn't Answer (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Příběh čtyř protagonistů - amerického a sefardského Žida, Ira a rodilého Izraelce, kteří všichni postupně zemřou při obraně bojové pozice. Ta je po návštěvě pozorovatele Organizace spojených národů potvrzena jako izraelská. V retrospektivě jsou pak vysvětlovány důvody, proč se každý z vojáků rozhodl jít bojovat. (Hans.)

Recenze (7)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Sice to může být první film z Izraele, který prorazil za hranicemi země, ale bohužel to nic nemění na tom, že je to snímek celkem nudný a v celkovém svém pojetí roztříštěný. Ty osudy si musí člověk jako silné a emotivní spíše domýšlet, než aby je prožíval přímo při sledování. Prožidovský přístup mi nijak nevadil, ale rozhodně filmu nijak nepomohl. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Adolf Hitler. Did you ever see his eyes? That was a great power."     Trošku histórie (o vzniku Izraelu) nezaškodí a z toho hľadiska je tento film s dokumentárnym charakterom určite zaujímavý. Izraelská kinematografia bola v danej dobe ešte v plienkach, tak treba privrieť oči nad občasným amatérskym vyznením, nad niektorými úsmevnými hereckými prejavmi a sem-tam aj nad vtipným strihom typu "chlapík uteká za slnečného dňa, zbehne po schodoch a odrazu je temná noc". Napriek všetkému má film niečo do seba. Z hercov ma zaujala výborná Haya Hararee ako pôvabná Židovka Miriam. Je tu množstvo pôsobivých scén, ako napr. strhujúce boje o Jeruzalem, či stretnutie s nacistom. Problém je ten, že jednotlivé výborné scény sú pospájané trochu neobratne (retrospektívnym spôsobom) a ako celok to úplne nedrží pokope. Zaradené v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Napoprvé je to vždycky těžké a tak je i historicky první izraelský film kolosální nudou nevalných filmařských kvalit. Celý snímek navíc stojí na vodnatém a nekoncepčním scénáři, ve kterém členové Hagany, bránící v průběhu první arabsko-izraelské války Kopec 24, vzpomínají na zcela nesouvisející střípky ze své minulosti. Ve filmu kupodivu prakticky vůbec nejde o vztahy mezi Židy a Araby, ale o otřepávání se z traumatu Holokaustu a navazování intimního vztahu se znovuzrozenou židovskou vlastí. Nacionalistický tón ve filmu obsažený tedy není nijak hřmotný ani agresivní, což beru jako malé plus. ()

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první film izraelské národní kinematografie, který dosáhl mezinárodního úspěchu. (Hans.)

Reklama

Reklama