Odsouzená vesnice

Verurteilte Dorf, Das

Východní Německo, 1952, 101 min

Martin Hellberg

• ripo

Viděli jsme již několik filmů, které si vzaly za svůj úkol zobrazení mírového boje a můžeme bez nadsázky říci, že „Odsouzená vesnice" náleží k tomu nejlepšímu, co bylo v této thematice vytvořeno. Mírová idea filmu je vyslovena jasně, není ozdobným přívěskem filmu, ale je vrostlá v život, v osudy lidí, je obsahem a náplní jejich života. Tato jednota ideje a zobrazovaného života, v mírové thematice poměrně vzácná, je významnou předností tohoto díla, neboť musí strhnout diváka, přesvědčit a nadchnout ho pro boj za mír. Zobrazení života v západním Německu je vzdáleno jakékoliv černobílé šablony; postavy filmu, to jsou skuteční, živí lidé, kterým divák uvěří a jež musí milovat nebo nenávidět. Síla a přesvědčivost tohoto filmu dokazují umělecké mistrovství autorů filmu, jehož ocenění „Cenou míru" na VII. MFF hovoří jasně o jeho důležitosti. A je třeba si tohoto filmu vážit o to více, že jeho autory jsou sami Němci, že zobrazuje hrdinný odpor západoněmeckého lidu proti remilitarisaci západního Německa, které je dnes jedním z nejdůležitějších úseků fronty boje za mír. Filmový přehled 37/1952(2.1.2008)