Reklama

Reklama

Vinyl

(TV film)
Česko, 2023, 57 min

Režie:

Pavel Jirásek

Scénář:

Pavel Jirásek

Kamera:

Jiří Strnad

Obsahy(1)

Dokumentární film vypráví o historii gramofonových desek v českých zemích od období první republiky až po současnost. Popisuje český hudební průmysl na základě historie a současnosti jednoho z největších výrobců vinylu ve světě – ve středočeské Loděnici. Příběh představuje osudy hudebních společností (soukromých a státních) a jejich producentský vztah k výrobě gramofonových desek, odhaluje zákulisí producentství, ukazuje vývoj studiového nahrávání hudby, vývoj marketingu a prodeje, fenomén sběratelství i designu alb jako svébytného výtvarného žánru. Film se zaměřuje na dvě výrazné hudební epochy minulosti – 30. a 60. léta – a na současnost. Pro období první republiky vedle představení vydavatelství jako Ultraphon, Esta je zásadní popsání činnosti hudebníka a vydavatele R. A. Dvorského. Prostřednictvím unikátních dobových archivů a výpovědi odborníků představuje historii z vydavatelství Supraphon a Panton. V té době začali spolupracovat se začínající gramofonkou v Loděnici. Ukážeme vývoj nahrávacích a záznamových technologií stereofonní desky i její cestu dál přes dobovou síť distribuce až k zákazníkovi. V 60. letech se rodí vinylová deska jako artefakt, jejíž přebal se stává plnoprávným uměleckým úkolem. Pamětníci vypráví o pro dobu komunismu typických alternativních cestách, jak se dostat k albu zahraničního interpreta – o vinylových burzách a dovozu ze zahraničí. V 70. až 80. letech představuje nejen vrchol „vinylu“, ale i nástup konkurence jiných hudebních médií, která vedla ke krizi „vinylu“ v 90. letech. Současnost, kdy CD a DVD jsou nahrazena online sdílením, je ve znamení renesance vinylu jako fyzického nosiče. Ukazujeme začátky tohoto zmrtvýchvstání v 90. letech spojené s taneční scénou a celkový návrat toho již světového fenoménu vydávání vinylových desek. Současnou praxi v produkci vinylové desky představuje ve filmu proces nahrávání, masteringu a listování nové desky slavné a dnes již etablované kapely Mydy. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Téma mě hodně lákalo, ale je to neucelené, nesestříhané, postrádá to koncepci... Nemluvě o soukromém PR hudební skupiny, které snad ani není myšleno jako PR, ale spíš to vypadá, že jiný materiál nebyli schopni tvůrci od stolu sehnat. Takhle snad televizní dokumenty vypadaly naposledy v 90. letech... Mnoho záběrů z archívů, které dokument obsahuje se neustále opakuje. Podivná práce s kamerou i s mluvčími. Mluvčí, kteří doopravdy sdělují nějaké informace, nebo mluví o sociálních fenoménech jsou vlastně v menšině, v mnoha záběrech se tu jen tak tlachá, nebo mluví vytrženě či jen přibližně k tématu. Nebo se jedna hovorová myšlenka opakuje do nekonečna (ano, cokoliv co se týká hudební skupiny). Rovněž přiblížit výrobu desek víceméně pouze slovně je snad doménou rádia a ne televizního dokumentu. Všechno je tady jen tak přibližně, jen tak halabala. Prostě když potřebujete vykázat činnost, ale zrovna se vám moc nechce. 40% ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

O tohle téma jsem se zrovna docela zajímal, ale na dokument jsem narazil haluzově, když se rozjel po něčem, na co jsem se díval předtím. Inu, cílení reklamy a upoutávek asi není silnou stránkou ČT :o) Každopádně jsem za tu náhodu rád. Kvůli pracovním povinnostem jsem viděl jedním okem a slyšel jedním uchem, ale nedalo mi to a po čase jsem to zkouknul soustředěně. A můžu víceméně jen chválit. Obsahově velmi nabitá hodinka a naprosto skvěle namíchaný pelmel mluvících hlav, které k tématu přispívají různými úhly pohledů (výrobce, vydavatel, publicista, promotér, hudebník,...). Až na ty ústřední Mydy, tam bych se za nějakou sympatičtější bandičku nezlobil. ()

topi 

všechny recenze uživatele

O čem tohle měl být dokument? O kapele Mydy? Nepochopím proč v pořadu, který se má zabývat historií gramofonových desek, slouží spíše jako promo zmíněné kapely. Opravdu nepotřebuji vidět, jak zpěvačka nahrává zpěvy ve studiu a dělá přitom dramatická gesta. Co to má společného s vinylem krom toho, že tam kapela mele jak jsou rádi, že jim jejich nahrávky vycházejí na vinylu, mluví o své nové desce a jak se jim lisuje, nebo o tom, zda na obalu bude vidět bradavka, WTF? Co to má za přínos pro tento dokument? Když už, tak bych vybral nějakou kapelu, která si to zasloužila jak muzikou, tak i svým dlouholetým působením na hudební scéně. A ne nudnou kapelu, co hraje deset let. Odpad tohle! Ostatní informace v pohodě, mluví různí pamětníci, např. Ostrouchov, Dorůžka, Klusák nebo Ladislav Kuss, který pracuje ve vinylových závodech v Loděnicích přes padesát let. Zajímavostí určitě je, když v devadesátých letech vinyl nahradilo cédéčko, v 94. roce Loděnice vyrobily 350 000 kusů za rok a dnes stejné číslo lisují za den. Vinyl is back! Za přínosné informace čtyři, za Mydy odpad! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

História vinylových platní v Česku, ktorá spracovaním nejak nevyniká, skôr ide o štandart, akých sú dnes stovky. Archívne zábery, rozhovory pamätníkov na kameru (po čase nudia) a hlavne chválenie si svojho peria, teda vinylu, ktoré mňa celkom obišlo. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama