Reklama

Reklama

Eurovision Song Contest 2023

(pořad)
  • Německo Eurovision Song Contest 2023 (více)
všechny plakáty
Hudební / Soutěžní
Velká Británie / Ukrajina, 2023, 2x130 + 210 min

Obsahy(1)

Letošní 67. ročník největší a nejsledovanější hudební soutěže na světě se odehrává v britském Liverpoolu... Slogan "United By Music" demonstruje jedinečné partnerství mezi Spojeným královstvím, Ukrajinou a hostitelským městem Liverpoolem. Cílem je přiblížit soutěž Eurovision Song Contest divákům po celém světě. Dále heslo letošního ročníku poukazuje také na neuvěřitelnou sílu hudby, která spojuje komunity. Slogan odráží také samotný původ soutěže, která vznikla s cílem sblížit Evropu prostřednictvím společného televizního zážitku v různých zemích. BBC společně s Evropskou vysílací unií (EBU) bude soutěž organizovat po dohodě s ukrajinskou veřejnoprávní televizí UA:PBC. V loňském roce totiž zvítězila skupina Kalush Orchestra se svou písní "Stefania". Jejich rodná země Ukrajina ale stále čelí ruské vojenské invazi. Liverpool byl vybrán na základě důkladného výběrového řízení, v němž se zkoumalo zázemí v místě konání, schopnost ubytovat tisíce hostujících delegací, týmů, fanoušků a novinářů, ale také infrastruktura a kulturní rozmanitost hostitelského města. Hlasováním diváci rozhodnou o tom, které země postoupí ze dvou semifinálových kol až do finále 67. ročníku Eurovize. Soutěž proběhne v přímém přenosu z hostitelského města Liverpool, a i vy tak můžete být přímo u toho. Využijte možnosti svými hlasy určit, kdo se stane dalším vítězem této největší hudební soutěže na světě! Česko letos reprezentuje dívčí skupina Vesna s písní "My Sister's Crown", která se po vítězství v českém národním kole stala okamžitě mezinárodním hitem. Může to být tedy právě Vesna, kdo útočí na nejvyšší příčky ve finále Eurovision Song Contest 2023? (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete sledovat Eurovision Song Contest musíte na to být ve správném mentálním rozpoložení, nejlépe si ještě pomožte něčím silnějším (stejně to běží dlouho do noci). Přijměte fakt, že je to spíše přehlídka ulítlých cringe performancí, než že by se jednalo o nějaké dobré songy, a bavte se show. Perfektním příkladem byl letos v tomto slova smyslu chorvatský zástupce -  jehož frontmanem je jakýsi růžový Scatman John. Doba, kdy tuhle soutěž vyhrála ABBA a v obecenstvu seděli lidé v black tie, je už vážně dávno pryč. Hodně mě potšil finský zástupce Käärijä, jehož písnička je dokonalý crowd-pleaser a ve Finsku rozpoutal skoro davovou psychózu. Ča Ča Ča jde zpívat/řvát hodně dobře a na koncertech to bude bomba! Loreen i její píseň zklamání... U Švýcara a Polky jsem měl poci, že už jsem to někde slyšel. Vedle Kääriji se mi líbili Australani, Rakušanky. Hudebně celkově horší, než loni. Tak špatně ozvučenou live věc, jako byla obě semifinále, už jsem dlouho neslyšel... jo neslyšel! ()

yntelygent odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto je fakt sila.Ako byvaleho profesionalneho hudobnika ma to zlozilo silnejsie , ako vsetky mozne povzbudzujuce prostriedky co som od svojej mladosti vyskusal.To ze politika je  a bola vzdy tak trochu prepletena,ci uz ideologicky alebo hocijako nenapadne,ale toto je fakt hardcore.Miesto konania Liverpool,to je nieco,na co sa v cirkevnej terminologii pouziva slovo svatokradez.Pamiatka Beatles horko zaplakala... K repertoaru sa nema vyznam vyjadrovat,je to festival a ked ma byt nositelom takejto myslienky,musia interpreti hrat to co hrali...Technicka stranka je tiez na povazenie,neviem ci je na vine prenosova vysielacia problematika,ale lepsie je ozvucena dedinska polovnicka tanecna zabava.Keby bola hodnotiaca kategoria aj este nizsia ako odpad,tak tento program vysielany do sveta by ju splnil. ()

Reklama

William_ 

všechny recenze uživatele

Eurovizi beru jak pohled na nové a většinou začínající interprety co mají světu co říct, i přes fakt že to letos vyhrála vítězka z minulých ročníků. Česká družina (Vesna) dosáhla 2. nejlepšího výsledku naší země, lepší už byl pouze Mikolas Josef. Co na této soutěži obdivuju je to, jak vás dokáže strhnout a ty úžasná provedení jednotlivých vystoupení mohou být dechberoucí. Osvětlení a vše okolo je na prvotřídní úrovni. Tento rok se potkalo spoustu úžasných vystoupení a i já jsem měl možnost poznat spoustu nových umělců, které jsem doposud neznal a budu je sledovat, protože mi přišli skvělí. Za pochvalu stojí letos i moderátoři, především Hannah si to náramně užívala. ()

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

Ročník, v ktorom konečne aspoň v semifinálových kolách zrušili nezmyselné hlasovanie tzv. odborných porôt a o postupe tak rozhodovali čisto len divácke hlasy. Vďaka tomu sa do Grand Final kvalifikovali všetci moji najväčší favoriti a tým pádom sa tentokrát vygenerovala veľmi kvalitná finálová zostava. Vo finále sa žiaľ body už opäť delili 50/50 a ten rozpor vo vkuse sme mohli jasne vidieť. Hlas ľudu vie najlepšie, čo je dobré a nie nejakí samozvaní odborníci na hudbu. Popri zopár nevyhnutných bizarnostiach sa v tomto roku našlo mnoho kvalitných vystúpení a dobrých songov, mal som medzi nimi viacero obľúbených (nebudem ich všetky menovať) avšak spomeniem iba, že moja úplne najväčšia favoritka už od samého začiatku súťaže bola krásna a sympatická (asi som sa do nej zamiloval) nórska speváčka Alessandra s piesňou Queen Of Kings ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

U nás klasicky nenáviděná, ve světě milovaná Eurovize se dočkala dalšího ročníku. Vždycky musím obdivovat lidi, kteří stráví cca 10 hodin svého života tím, aby mohla vyplodit komentář o tom, jak je soutěž debilní a nikoho nezajímá. Opravdu respekt, že trávíte život tím, že děláte věci, které nesnášite :) Nebo, že by snad psali ty komentáře lidi, kteří ESC neviděli...Ale to snad ne, to přece nikdo nedělá :) Letošní ročník se už od začátku nesl na návratu Švédské dračice Loreen, která byla už od začátku velkou favoritkou a svou roli i potvrdila. A zaslouženě! Po letech máme zase vítěze, kterému jsem opravdu přál a svou výhru si bez výhrad zasloužil. Český účastník, kapela Vesna, si dozpívala pro celkové 10. místo, což je velmi solidní úspěch. Holky se trefily do současné nálady a jejich song pochopitelně narážel na současnou politickou situaci, což jim určitě přihrálo také pár bodů. Jsem rád, že ČT každý rok přihlášku do ESC pošle,i-když je to určitě tragicky nevratná investice. Těším se na příští rok ve Švédsku, kde to bude určitě obrovská show, bez moderátorských kyklopek (Hanba! Hanba!). Nejlepší vystoupení: Švédsko, Norsko, Moldavsko Odpady: Ázerbajdžán, Řecko, Rumunsko ()

Zajímavosti (3)

  • Britská komička a zároveň spolukomentátorka ESC 2023 Mel Giedroyc sa v jednom zábere priameho prenosu objavila ako poľská dojička mútiaca maslo, čo bola referencia na vystúpenie poľského zoskupenia z Eurovision Song Contest (2014). (Mandragor)
  • Oproti minulým rokom sa v tohtoročnom vydaní ESC zo semifinálových kôl kvalifikovali krajiny len na základe hlasov divákov. (Mandragor)
  • Po prvýkrát v histórii sa do hlasovania mohli zapojiť aj diváci z nezúčastnených krajín. Súčet hlasov zo všetkých nezúčastnených krajín mal v konečnom dôsledku váhu ako jedna zúčastnená krajina. (Mandragor)

Reklama

Reklama