Reklama

Reklama

Omen

Trailer 2
Belgie / Nizozemsko / Demokratická republika Kongo / Francie / Německo / Jihoafrická republika, 2023, 90 min

Obsahy(1)

Rodina mu kdysi přiřkla nálepku ďábla a donutila ho odejít do Evropy. Po osmnácti letech se Koffi vrací do rodného Konga s těhotnou přítelkyní a doufá, že kulturně podmíněné jablko sváru už ztratilo svoji někdejší hořkost. Nevinný incident ale rozdmýchá novou vlnu hysterie a nepochopení, zatímco v nedalekých ulicích zuří válka dětských gangů. Sledovat Omen znamená nahlédnout do krasohledu modernity, kde se posmutnělé úvahy o dědictví kulturních tradic proměňují do hypnotického tance nezapomenutelných obrazů, barvitých metafor a intuitivních významů. Dokonale chaotický, přesto cituplný karneval ocenila porota v Cannes cenou New Voice Prize. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Film nabízí to nejlepší ve svých prvních dvaceti minutách, v nichž se hlavní hrdina vydává po osmnácti letech z Belgie do rodného Konga ke své rodině lpící na tradičních hodnotách, která jej kdysi odvrhla kvůli údajnému ďábelskému prokletí. Namísto pochopení a urovnání vztahů se však dočká jen nepolevujícího opovržení, zaostalých předsudků a tmářských praktik. Tato část je naprosto vynikající, poté se ale vyprávění bohužel rozstřelí mezi větší množství postav a těkavě rozbředne do širší palety témat, od šamanského léčení pohlavní infekce po teritoriální rivalitu mládežnických pouličních gangů. Do kapitol řazené střípkovité vyprávění odehrávající se během velikonočních svátků i tak zvládá navzdory mírné chaotičnosti a nečitelnosti bavit díky jinakosti čerpající z kmenových kulturních tradic a také díky bizarním výjevům, k nimž patří kupříkladu i africká verze perníkové chaloupky. ()

Galerie (10)

Související novinky

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

14.10.2023

V posledních deseti dnech probíhal ve slunném katalánském Sitgesu 56. ročník Mezinárodního festivalu fantastických filmů. Kulturní svátek zahrnující zástupce zejména žánru hororu, thrilleru, fantasy… (více)

Reklama

Reklama