Nevěsta bez věna

(Sovětský svaz)

Dowerless Bride, The

Drama / Romantický

Sovětský svaz, 1937, 81 min

"Nevěsta bez věna" je tak křečovitá, až je vtipná, pořádně jsem ji docenila až ted podruhé, s více jak půlročním odstupem. Původní Ostrovského hra je přeci také komedie. Souhlasím, že Rjazonovova tato adaptace jistě dost inspirovala, nejen v použití romansů, třeba i tím, jak je v "Kruté romanci" podobně zbožštěná postava Parátova. Dlouhá léta jsem si myslela, že Michalkov je herecky ovlivněn hlavně Mastroiannim, ale troufám si tvrdit, že konkrétně postavu rejdaře pojal přesně v duchu projevu Anatolije Ktorova.(25.6.2010)

Tento přepis - nádherně ironický, groteskní, vyprávěný rychlým tempem - mě prostě nadchl. Navíc působí nesmírně autenticky - jistě i díky tomu, že od carského Ruska dělilo tvůrce pouhých dvacet let. Na druhé straně právě to, že příběh byl natočen již ve zcela jiných společenských podmínkách, neobyčejně přispělo k onomu až sarkastickému nadhledu, s nímž je podáno "historické", a tudíž dávno překonané drama "nevěsty bez věna". Ani špetka sentimentu! - Inu, dneska by se Protazanov asi nestačil divit.(13.12.2011)

• spable

F+B - Významný film podle Ostrovského dramatu s vynikajícími hereckými výkony s Ninou Alisovou v čele(28.10.2006)