Reklama

Reklama

Pátrání po borelióze

(TV film)

Obsahy(1)

Lymská nemoc se objevila v 70. letech ve Spojených státech a od té doby neuvěřitelnou rychlostí zamořuje svět. Přestože je svou povahou stejně nebezpečná jako syfilis, moc se o jejích rizicích nemluví, protože se nepřenáší pohlavní cestou. Neléčená nemoc si vybírá svou daň: Fyzická paralýza, duševní choroby, demence, roztroušená skleróza, rakovina, Alzheimerova choroba. Dokument zkoumá, proč se tato nemoc lékaři a vědeckými pracovníky všeobecně ignoruje, jaké jsou vyhlídky chronicky nemocných pacientů, a jaké jsou možnosti léčby nemoci v jejím pozdějším stádiu. Vyprávění začíná osobním příběhem jednoho ze tří sledovaných pacientů, dovíme se jeho diagnózu a míru poškození. Stejně tak budeme postupovat u dalších dvou nemocných a jejich příběhy budeme pomalu odhalovat a rozplétat. Do děje vstupují odborníci, kteří ozřejmují jednak diagnózu a pak také způsoby léčby, například Cyril Höschl se vyjadřuje k psychiatrickým problémům, Tomáš Bouzek mluví o neurologické formě nemoci. K biochemické stránce věci se vyjadřují vědci z jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, jako například Radek Šíma, který pracuje spolu s americkou společností na vývoji testování vakcíny, nebo Jan Perner či ředitel ústavu Libor Grubhoffer. Poznání, které tento film přinese, pomáhá upozornit na skrytá nebezpečí, jejichž odhalení může pomoci ulehčit rozpoznání choroby a včasné zahájení její léčby. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

gemi 

všechny recenze uživatele

Za tímto dokumentem mě přivedly příznaky, které právě prožívám. Po zhlédnutí dokumentu jsem dospěl k jednoznačnému závěru: Boreliózu nechceš! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Borelióza je skutočná pliaga, ktorá človeka môže odstaviť na desiatky rôznych spôsobov. A to všetko od malého bezvýznamného chrobáčika, ktorý je tým mnohonásobne nebezpečnejší ako dnes toľko omieľaný medveď slovenský polodomáci. Zložité a neisté odhalenie choroby komplikuje liečbu a z pacientov sa stávajú chronické prípady s neistým výhľadom. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Osvětový dokument plný informací. Mnohé horory nedokáží takto postrašit. https://www.ceskatelevize.cz/porady/14416183850-patrani-po-borelioze/ ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama