Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá studentka Viana má osobní důvody k tomu, aby se připojila ke skupině polských vlastenců bojujících proti ruské nadvládě v Polsku. Zúčastní se atentátu na ruského místodržitele ve Varšavě, při němž je zraněn jeho pobočník hrabě Stepan. Vianě se podaří uprchnout do Paříže, místo ní je zatčen její snoubenec César, který je odsouzen k doživotnímu vězení v nechvalně proslulé pevnosti. Viana se mezitím v Paříži setkává s hrabětem Stepanem a dovídá se o místě Césarova uvěznění. Viana volí sňatek s velitelem pevnosti, aby mohla být svému milému nablízku. Pouští se tím ale do nebezpečné hry, která vrcholí vzpourou vězňů.
Francouzská kinematografie nacházela dlouhá léta inspiraci v ruské historii, stejně tak i slavný režisér Marcel L'Herbier, který v roce 1937 realizoval tři filmy, známé dnes jako jeho tzv. ruskou trilogii. Prvním z nich bylo drama PEVNOST MLČENÍ (La citadelle du silence), které přes četné výhrady odborníků patří k umělecky vysoce kvalitním počinům té doby. Pozornost si zaslouží především herecké výkony dobových hvězd jako byla Annabella a jejích mužských protějšků, Pierra Renoira a Bernarda Lancreta. Na PEVNOST MLČENÍ navázal L'Herbier ještě v témže roce svými dalšími filmy NOCI V PLAMENECH (Nuits de feu, 1937) a RASPUTIN (La tragédie impériale, 1937). Film PEVNOST MLČENÍ měl premiéru 22. září 1937. (argenson)

(více)

Recenze (1)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Snímek pojednává o Polácích a zejména o hrdince Vioně v době několik let před 1. světovou válkou, kdy se Poláci snažili vymanit z okovů carského Ruska a byli kvůli tomu často vězněni a popravováni. I přesto, že ve filmu je naděje na velmi poutavou podívanou, téměř z celého filmu jsem měl pocit, že se toho děje hrozně moc zajímavého okolo, jenom to zrovna jako na potvoru nenatočila kamera a my sledujeme to nejnudnější, co příběh nabízí. Za to stojí až samotný závěr konečně se odehrávající v oné pevnosti mlčení, vyslýchání vězňů a vzpoura. Škoda pak onoho producentského zásahu ohledně závěru filmu. Objektivněji bych to viděl na o hvězdičku více, ale dát jí nechci. Možná i proto, že mě trochá zklamala hudba dvou členů Pařížské šestky, Honeggera a Milhauda, která možná nedostala dostatečný prostor, ale také byla ticho v době, kdy být ticho nemusela. ()

Zajímavosti (1)

  • Hlinkova garda zo Zlatých Moraviec žiadala film zakázať, nakoľko učí ako robiť atentáty, ako sa potajomky schádzať, ako pripraviť vzburu a ako ju vykonať. (Biopler)

Reklama

Reklama