Reklama

Reklama

Technické klenoty

(seriál)

Epizody(8)

Obsahy(1)

V naší zemi je mnoho unikátních technických památek, jejichž význam překračuje hranice a čas. Díky talentu, umu a odvaze našich předků byl vytvořen jedinečný odkaz, který můžeme považovat za naše národní industriální dědictví, ať už jde o mosty, textilky, mlýny nebo vojenské pevnosti. Každý z osmi dílů cyklu je založen na představení tří technických památek, které v dané kategorii staveb představují milníky ve svém oboru a společně reprezentují technologický vývoj v dané oblasti. Zatímco efektní kamera zachycuje jejich působivou industriální podobu ze vzduchu, země i v podzemí, zvídavý průvodce Miroslav Táborský vysvětluje funkce jednotlivých památek a ozřejmuje jejich význam v rámci společenského a historického kontextu. Důležitý je zde důraz na účel staveb a jejich efektivitu, a také na vynalézavost našich předků, přičemž příběhy vzniku jednotlivých staveb jsou zde rámovány životními osudy jejich stavitelů. Divákům tak každý díl nabídne nejen inspiraci, ale i nové, překvapivé pohledy, příběhy a informace s památkami spojené. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Anianna k tomuto seriálu (6)

Hornictví (2024) (E01) 

Dost povedený dokument. Hornictví máme v DNA, utvářelo po staletí naši krajinu, měli bychom o něm něco vědět. Ve filmu jsou použity archivní fotografie i černobílé filmy. Pan Táborský kromě faktických informací o několika lokalitách seznamuje diváka i s událostmi, které důlní činnost způsobila. Nevěděla jsem, že právě u nás došlo k největšímu důlnímu neštěstí. Zaujalo mě toho hodně, třeba koně pod zemí, chundelka nebo způsoby těžby. Obrazovou stránku působivě dotvořila hudba, často spíše takový mix zvuků, které připomínaly hluk strojů. A Táborskému role průvodce moc sluší. ()

Pitná voda (2024) (E03) 

Moc zajímavý a tématem ojedinělý dokument. Ta dutá hráz a celá přehrada Fláje mě fakt zaujaly. Táborský opět výborný. Hudba naprosto souznící s obrazem. Myslím, že si dokument zaslouží delší stopáž. Jdu si gúglit ten kostel v Českém Jiřetíně. ()

Textilky (2024) (E04) 

No, teda! Nevěřila bych, že mě právě textilky tak zaujmou! Panu Táborskému nechybí nadšení, užívá si tahle setkávání s technikou a tradicemi českého průmyslu tak viditelně, že nemohu než se přidat a hltat všechny ty informace, výbornou kameru, střih, hudbu. V tomto díle navíc i architekturu továren. Jdu si zase gúglit, doplnit informace. Dnes paráda! ()

Vodní elektrárny (2024) (E05) 

Nádhera! Táborskému to průvodcovství po technických památkách moc sluší! Jeho zájem a nadšení je přímo nakažlivé. Nechápu, proč tak výjimečný seriál má nízkou sledovanost. Výběr úžasných staveb, výborná kamera, srozumitelný a poutavý obsah, dokonalý hudební doprovod empaticky gradující s fascinujícími záběry. Až někdy potkám Miroslava Táborského, obejmu ho. ()

Mosty (2024) (E07) 

Všechny mosty znám! Nejen ty představené si zaslouží pozornost. Myslím, že máme krásné mosty, a já si je vybírám jako jedny z cílů svého objevování. Zaslouží si celý seriál a tvůrci tohoto dokumentu si zaslouží ocenění za propagaci technických klenotů. ()

Větrné mlýny (2024) (E08) 

Pochopila jsem, že v republice máme 78 větrných mlýnů. Objevování památek ČR je mou letní náplní, ale větrný mlýn jsem dosud ´žádný neviděla. V Plzeňském kraji je nemáme. Musím si je vygúglit. To ostatně dělám po každém díle seriálu, a to je taky jeho velké plus, že ukazuje krásné objekty a zároveň vzbuzuje zájem, zvědavost. Kde to je? Jak se tam dostanu? Pustí mě dovnitř? Takže jdu gúglit mlýny. Inspirativní závěr hodně povedené série s úžasně zapáleným Miroslavem Táborským. ()

Reklama

Reklama