Reklama

Reklama

Einstein a bomba

  • Velká Británie Einstein and the Bomb

VOD (1)

Obsahy(1)

Co se dělo po Einsteinově útěku z nacistického Německa? Ponořte se do mysli tohohle génia v dokumentárním dramatu plném archivních záběrů, kde zazní i jeho vlastní slova. (Netflix)

Recenze (20)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Dokument si idete pozrieť v domnení, že sa niečo nové dozviete, pospájajú sa vám súvislosti, ktoré – v prípade Einsteina, už viete. Toto však bolo značné sklamanie – ani ryba, ani rak. Ako možno nazvať dokumentom niečo, čo je spolovice prehliadka historických záberov a spolovice hraná fikcia historických, ale nezaujímavých faktov? A zahraná?! Amatérske divadlo z Nižného Hrušova by bolo o dve triedy lepšie. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

V podstatě takové nenáročné a velice letmé nahlédnutí do života Alberta Einsteina, zaměřené především na meziválečné období, kombinují se zde dobové pasáže s těmi hranými, dokument cílí primárně na laickou veřejnost, takže se divák dozví v drtivé většině případů již známá fakta, žádné novinky opravdu nečekejte. Film je vzhledem k délce stopáže obsahově dosti povrchní, na druhou stranu ale nenudí, zajímavé byly části ohledně teorie relativity, líbil se mi i závěr s určitým poselstvím, takže celkově je to u mě takový neurážející průměr. Zpracování je docela fajn, Aidan McArdle je v roli Einsteina výborný, obsah je ale už trochu diskutabilní. 5/10. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

čekal sem standardní dokument a místo toho sem dostal polodokument s naprosto zbytečnými hranými pasážemi. Nemůžu sice říct, že bych se nic nedozvěděl (vzhledem k tomu, že jsem toho o Einsteinovi zase tolik nevěděl), ale ta hodinka a čtvrt se docela táhla a očekávání tenhle kousek naplnil až v posledních cca dvaceti minutách. Zklamání...40% ()

Tomas.Abi 

všechny recenze uživatele

Netflix pokračuje ve svých hraných dokumentech, které zkrátka dělat neumí. Nevím zda je ode mne i správné tento dokumentární film hodnotit, protože jsem to zkrátka nebyl schopný, i přes vypětí veškerého úsilí, dokoukat. Jedna z nejcharismatičtějších a nejzajímavějších osobností 20. století je zde taková nijaká a příběh se vleče jako nedělní procházka po anglickém venkově, která je zde ve velkém promítaná. Ovšem jedna z nejnešťastnějších a nejzásadnějších věcí, která mi vadila, byl výběr herce. Prokládat hrané scény a dialogy s dobovými scénami a dialogy mi připadalo jako sledovat dva naprosto odlišné žánry s totálně jinými postavami a osobně mě to i fyzicky bolelo. Vše je tak roztahané a snaží se to budovat atmosféru jako u historického dramatu, aby se v nevysvětlitelný moment děj posunul o desetiletí vpřed, kde se najednou z filmu stane dokument, kde herce nahradí dokumentární komentář s reálnými osobnostmi z filmových archivů, aby ho opět nahradil v jedné vteřině opět náš herecký ansámbl ve svém soukromém dramatu s hercem, který i když se snaží, není Albertu Einsteinovi ani vzdáleně podobný. Tento experiment hraného dokumentárního dramtu, který Netflix poslední roky velice rád prezentuje se ošklivě nepovedl a je to ještě horší než Alexandr Veliký, který má tu výhodu, že neexistují jeho dobové filmové záznamy a dá se odpustit to, co si historikové domýšlejí a co si nadále idealizují k jeho celkovému obrazu a obrazu dané doby. Zde to opravdu nefunguje a vše je ve finále tak uměle naroubované na osobnost, která za sebou zanechala mnoho reálných fotek a filmových záběrů, že ta hraná část je jako znásilnění skutečného Alberta s masa a kostí i když odříkává to, co skutečný Einstein napsal či řekl. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pohľad na Einsteinove trápenie a výčitky. Videl som množstvo spracovaní o živote tohto génia a musím povedať, nič objavné sa tu nedozviete. Cítiť že je to niečo iné, nemôžem ani uprieť snahu na hĺbavejšie skúmanie pocitov a motivácii vďaka konkrétnemu zameraniu, (teória relativity a jej vyústenie ku vzniku atómovej bomby) no väčšinu času sledujeme Einsteina tesne pred a tesne po úteku z Nemecka. Do toho mi úplne nesadli hrané pasáže a až posledných 20 minút konečne dostaneme čo napovedá názov. Priznávam, dojem potom išiel trochu hore. Pre laikov dostačujúce, z veľkej časti osobné (určite ale nečakajte životopis), pre znalcov rutinné a nijak zvlášť bohaté na informácie. Rýchlo to ubehne, záver obsahuje posolstvo a napriek miernej kritike, vyslovene sklamaní asi nebudete. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama