Závodníci Ivan Kukuškin (J. Leonov) a Nikolaj Sergačov (O. Jankovskij) odjakživa tvořili nerozlučnou posádku upraveného Moskviče. Snad to byla špatně skrývaná přezíravost Nikolaje vůči ostatním závodníkům, která posléze způsobila, že se dvojice rozešla. Do nadcházejícího mnohasetkilometrové rallye proto nastupují bývalí kolegové zvlášť, každý ve svém Moskviči 412. Přes počáteční potíže se Nikolaj dostává do vedení a zlato se zdá být na dosah. Na úzké silnici nebezpečného průsmyku však Nikolaje zradí vůz, ze kterého unikne brzdová kapalina a jen zázrakem zůstává Moskvič na samém okraji strže. Nelze jinak, než vyčkávat příjezdu dalších účastníků. Tehdy Nikolaj poznává, že v životě skutečného závodníka jde o mnohem více, než pouhé vítězství v byť prestižní rallye. (Rhed)
Film, který mohli čeští diváci vidět pod názvem "Rallye Modrý průsmyk". Závodní Moskviče 412, řítící se neupravenými cestami SSSR. Vybavení, pomůcky a samotné vozy dnes vyhlížejí poněkud archaicky, ale přesto má snímek své kouzlo. Koneckonců, zvítězit v prestižním automobilovém klání znamenalo pro závodníka jednu z mála cest, jak v podmínkách sovětského režimu vystoupit na výsluní a stát se v očích nadšeného obecenstva nesmrtelným.(8.3.2010)
Je to takova pitomina, nicmene...ja mam atmosferu zavodeni ze starsich dob moc rad, protoze tenkrat jeste jezdili frajeri s "cigarama v hube", kteri si dokazali prehodit prevodovku na ceste a jeste za deste, a ne jako dneska nejake bytosti ze zkumavek, ktere potrebuji kolem sebe 10 lidi jen aby vubec nastoupili do auta... :-) A navic jsem se obeznamil s velmi pohlednou hereckou jmenem Надежда Карпушина. :-) Takze za me ok, 3+.(31.12.2011)