Reklama

Reklama

Velitel lodi

  • Sovětský svaz Komandir korablya (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Sovětský barevný film, natočený podle románu L. Zajceva a S. Skulského „V dalekém přístavu", nám představuje dva námořní důstojníky-velitele válečných lodí. Na jejich způsobu velení a výchově mužstva i důstojníků nám kreslí často v silně dramatických okamžicích nejen dvě velmi rozdílné velitelské taktiky, ale zároveň ukazuje, která je lepší, správnější a proto dokonalejší. Vítězí ta, která je bližší námořníku jako člověku. Kapitán lodi Vysotin přesvědčuje svého přítele, kapitána lodi Světova, při námořním cvičení, že jeho mužstvo je schopnější, jeho důstojníci pohotovější a samostatnější než mužstvo a důstojníci Světovovy válečné lodi, kterým vládl „silnou rukou", které však nenaučil být iniciativními. Jeho důkaz je tak přesvědčující, že Světov přiznává svůj omyl a nastupuje ve výchově svého mužstva cestu kapitána Vysotina. (FILMOVÝ PŘEHLED 37 / 1954) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Nejednou nás přivedly sovětské filmy svým dějem do prostředí, ve kterém se nám jasně a přesvědčivě odhaloval poměr člověka k člověku, vedoucího k podřízenému a nejednou nám ukázaly, který ze způsobů jednání je lepší, zda tak zvaná „silná ruka", která zná jen rozkaz a čin, nebo způsob, kdy představený přistupuje k podřízenému jako člověk k člověku, kdy v něm hledá a také nachází jeho duši i srdce. Kdy se snaží v něm najít jeho iniciativní schopnosti, podpořit je a naučit je uplatňovat v pravém okamžiku. S podobnými problémy se setkáváme právě také v novém sovětském barevném filmu „Velitel lodi". Jsou zde zachyceny dva portréty odvážných důstojníků, velitelů válečných lodí, Zatím co jeden věří jen sám sobě, staví až sobecky a ješitně proti celému kolektivu své já, druhý věří v kolektiv, v jeho práci, iniciativu a odvahu. Přichází dramatický okamžik děje, který jasně a přesvědčivě dokazuje, že vítězí práce a taktika toho, kdo věřil v kolektiv, v jeho oddanost, rozhodnost a sílu. Taková je v podstatě základní myšlenka nového sovětského filmu „Velitel lodi". Filmový přehled 37/1954 ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Na loď Děržavnyj je jmenován nový velitel Andrej Vysotin, který je čerstvým absolventem akademie. Sledujeme určité potíže se sžíváním s posádkou, trochu do toho pletou i náznaky milostných vztahů a kromě toho se dozvíme, že by sovětský důstojník neměl nosit licousy. ()

Reklama

Reklama