Reklama

Reklama

Lidské tělo

(seriál)
  • Velká Británie Human Body, The
Velká Británie, 1998, 394 min

Obsahy(1)

V tomto unikátním seriálu televize BBC prozkoumáváme a vysvětlujeme život uvnitř nejsložitějšího machanismu na Zemi - našeho těla. Nejmodernější zobrazovací technika nám umožňuje cestovat cévami, vejcovody i po mozku, abychom pochopili, jak naše tělo pracuje. Tato série mapující nejen narození, ale i smrt oslavuje také naši mysl, vědomí a pocity.

Epizody:
- Příběh života
- Každodenní zázrak
- První krůčky
- Bouřlivé dospívání
- Síla mozku
- Jak jde čas
- Konec života
- Bonus (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jeden z nejlepších dokumentů o lidském těle, který laické veřejnosti představuje fascinující zlomky tajemství o tom, jak celý systém člověka funguje. Dobrá, upřímná a věrohodná jsou přiznání, že "o tom nebo o tom" se vědci pouze domnívají nebo že zatím nevědí, proč nebo jak určité části organismu fungují právě takto. Opravdu fascinující a výborně natočené. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prvý všeobecný diel ma nezaujal, akoby ho vytvoril nejaký iný tím tvorcov. Druhý mi ale všetko vynahradil a úplne vyrazil dych zobrazením vývoja ešte z obdobia spred počatia pohľadom zvnútra až na bunkovú úroveň. To všetko kombinované s vonkajšími občas odvážnymi zábermi a tiež časozberným snímaním. Tak som ochotný na prvý diel úplne zabudnúť. – Ostatné diely nezaostávajú, každý prináša na jednu problematiku pohľad zvonku - zo strany človeka - a pohľad zvnútra - zo strany medicíny a pokročilých zobrazovacích metód. Všetko spojené pútavým komentárom, v ktorom nechýba množstvo zaujímavostí a netušených detailov. Predposledný diel o zomieraní stavil trochu viac na sentimentálnosť a duchovnú stránku. – Posledný bonusový diel sa venuje spôsobu natáčania a použitým filmárskym a vizualizačným metódam. ()

Reklama

Luqi 

všechny recenze uživatele

Bolo natočených veľa dokumentov o ľudskom tele, ale tento mi príde asi najprepracovanejší. Zrejme aj preto, že bola pri ňom použitá najmodernejšia technológia a seriál prinesie divákom zábery aké ešte nevideli.............. Samozrejme technika sama o sebe nezaručuje úspech...............ani Stradivari nehrajú sami od seba. ()

NeosinneR 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o človeku. Videný síce až po skončení strednej školy, avšak o to zaujímavejší. Najpútavejšie mi prišli diely 3 a 4, zachytávajúce etapy života, ktoré už som si prešiel. Tiež sa mi páčilo spracovanie dokumentu, rôzne príbehy ľudí v každej časti, obzvlášt záverečný príbeh Herbieho. Zaslúžených 5*. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokumentární vědeckopopulární seriál o vývoji lidského těla od jeho početí až po jeho skon. Je to pozoruhodný výtvor po stránce filmařské s veškerou technickou i postupovou strukturou. A je to zajímavé dílo i po stránce obsahové. Samozřejmě, že zasvěcencům bude připadat nedokonalý, ale pro laika je to vytvořeno populárně sympatickým způsobem. Lidské tělo i jeho vývoj schovává nepřeberné množství záhad a tajemství, zlepšováků, šikovných udělátek a překvapujících situací. Od jeho početí, přes narození a rozvoj až po postupné vyhasnutí lidského těla. Zvláště vývoj ještě nenarozeného človíčka a všechny přímé i nepřímé změny, které jsou s tím spojeny, jsou úchvatně bouřlivé a vzrušující pro všechny zainteresované. Pro mě, jako pro neznalce, to byla velice podnětná podívaná, která moji nevědomost vyplnila zajímavými informacemi. Je otázkou: na jak dlouhou dobu? A pro filmaře to byla jistě nádherná a půvabně zvládnutá výzva. Navíc je to optimistické, a po konci má člověk větší chuť do života i do plození svých vlastních potomků. Největším nebezpečím pro lidi jsou lidé sami a jejich myšlení a přemýšlení. Mozek a hodnoty, které v průběhu růstu získá, jsou pro člověka tím nejlepším i nejhorším zároveň. Lidské pochody těla jsou působivé i mrazivé zároveň. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Pre snímanie ľudského tela boli použité medicínske zobrazovacie techniky vyvinuté špeciálne pre tento seriál. (Autogram)
  • Natočenie záberov bábätiek voľne sa ponárajúcich v bazéne (potápací reflex prítomný do veku 6 mesiacov) si vyžadovalo prítomnosť 30 ľudí štábu a 12 hodín práce. (Autogram)
  • Natočenie rastu prvých dvoch horných zubov dieťaťa postupným snímkovaním trvalo 6 mesiacov. Od natočenia rastu dolných zubov sa celkom upustilo, pretože nebolo možné zafixovať sánku pre získanie záberu. (Autogram)

Reklama

Reklama