Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavným hrdinom modernej akčnej drámy s prvkami buddhistickej scholastiky je Big. Dokáže vidieť ľuďom ich karmu a tým predvídať čo sa stane.
Po tom ako ukončí pôsobenie v kláštore, vydáva sa na dráhu svalnatého striptéra, pričom práve pri tejto profesii spoznáva Lee Fung Yee. Big sa úpenlivo snaží ochrániť ju pred jej karmou. Avšak dá sa vôbec ujsť pred karmou? (Frontman)

(více)

Recenze (16)

Toshiro30 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost, kterou ocení ti, kteří u filmu rádi přemýšlí. A že bude o čem, to vám slibuji. Zákon karmy je zde podán originálním způsobem, který jsem ne zcela úplně pochopil. Dopředu musím upozornit, že je to velmi těžký film, rozhodně ne na jedno shlédnutí. Andy Lau zde hraje bývalého mnicha, který si přivydělává jako striptér a věnuje se kulturistice. Shodou okolností se zaplete do policejního vyšetřování tajemného INDA, seznamuje se s půvabnou policistkou (Cecilia Cheung), u které vidí vizi japonského vojáka, jak nemilosrdně masakruje civilisty. Zní to divně ?? Určitě ano a to jsme teprve na začátku. Film je podán jako mix různých žánrů a jako celek to funguje bezvadně. Atmosféra je mystická, občas až komiksově pojatá, srovnání s FONTÁNOU je na místě. Na filmu zaujme vynikající kamera a prostředí. Pokud někdo pochopil úplný konec filmu a jeho přímou podstatu, byl bych rád, kdyby mi napsal vzkaz. Tak těžký filmařský oříšek jsem už dlouho neviděl. A myslím, že nejsem sám... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Running on Karma ASI není úplně dokonalý film, ale zásadně změnil mé představy o tom, co všechno se dá v devadesáti minutách naprosto přirozeně propojit v rámci jednoho celku. Ve výsledku jde totiž zhruba o filozofický policejní kung-fu thriller s komediálními a romantickými prvky - a ono to FUNGUJE! P.S. Běžte mi někam s Fontánou! :o) ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Duo Ka-Fai Wai a Johnny To sú žánrovo najrozmanitejší tvorcovia z Číny. Trúfnu si na komédiu, alebo na krimi z prostredia triád. Running on Karma je skĺbením rôznych žánrov. Je tu dráma, romantika, komédia a zároveň aj náboženský aspekt. Dozvedáme sa tu o Karme v praxi. Lietame vzduchom v štýle Wu Xia a sledujeme dualitu človeka - tú čo sa zaoberá dušou a tou čo sa zaoberá telom. Andy Lau je úplne perfektný - jeho prenasledovanie na mopede patrí k vrcholom filmu. Cecilia Cheung je zase krásna a spĺňa účel krásky vo filme bez chyby. To čo sa na začiatku javí ako kriminálka sa zmení na drámu s existencionálnymi prvkami a funguje to bez chyby. Iste niektoré scény pôsobia strašne low budget, ale dojem je veľmi pozitívny. Títo tvorcovia ma dokážu vždy prekvapiť. A keď si vezmem, že toto je čínsky mainstream, tak je to na omnoho vyššej úrovni ako v iných krajinách. A akčné scény sú parádne nasnímané. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Velice... zvláštní snímek. Příběh o novinářce, která pozná bývalého mnicha s nadpřirozenými schopnostmi v podobě přesvalovaného Andyho Lau je zpočátku velice podivný, a časem se ještě zamotá. Postupně se zde začíná spojovat minulost s přítomností, a v divokém zakončení už málokdo přesně ví, co se vlastně děje - přesto podvědomě cítíte, že to svůj smysl má, jen na to přijít. Je to hodně mysteriózní zážitek, a pokud rádi přemýšlíte nad filmem a nevadí vám Andy ve svalové kombinéze, neváhejte. 4/5 ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Co je na Running on Karma opravdu fascinující, nejsou žánrové přechody, ale etické posuny (dokonce by se mi chtělo říct etické „fázové posuny“). Pro Velkého je zkušenost s viděním karmy důvodem pro přijetí egoistického hédonismu („nemůžu stejně nic změnit, protože přítomnost je determinována minulostí“), který prolomí až opakované pokusy o záchranu Fung Yee. Protože ale nevedou nikam, vrací se k původní sebestředné pozici. Až když mu jeho bývalý Mistr sdělí, že se dívka potenciálně může ze své karmy vymanit svými činy, pokusí se jí najít. Lee Fung Yee ale mezitím akceptuje svou smrt jako nevyhnutelnou a rozhodne se ji přijmout a dát jí nějaký smysl, a to takový který by něco přinesl i Velkému (dopadení viníka vraždy jeho kamarádky Jade). A tady nastává ta pravá divočina ( kvůli níž si tu tolik lidí stěžuje, že film nepochopili). Velkého setkání se sebou samým je konfrontací s jednou z možností, které vidění karmy přináší: jestliže vidím nejen nevyhnutelnost něčí smrti, ale zároveň i její oprávněnost jako karmického trestu za zlo spáchané v minulém životě, proč tomu nejít vstříc a nestát se nástrojem karmy a dotyčného nezlikvidovat sám? Tato možnost je ve skutečnosti krajním domyšlením karmické nevyhnutelnosti, je zaťatá do samé její podstaty, přinejmenším pokud tedy má někdo tu smůlu, že ji vidí. Přesto ale když se Velký setkává s vrahem Jade a také Fung Yee, radikálně se s takovou představou rozchází (což je i završením příběhu dvou Indů: jejich boj byl důsledkem boje v minulé životě, jejich činy nepřekročily rámec karmické odplaty a proto byli schopni jen opakovat své chyby – pouze si vyměnili role). Místo toho, aby ho zabil, což je nejen něco, co divák očekává, ale co působí vzhledem k tomu, že zavraždil hned dvě ženy, které mu byly drahé, jako nevyhnutelné, prolamuje karmický kruh autentickým etickým aktem. Odpouští mu a odvádí ho zpět mezi lidi - a kupodivu je k zuboženému sadistovi možné pocítit soucit. Etický rozměr Velkého osvěcuje i smysl první části, honby za flexibilním Indem: nejen svár vraha a oběti, ale i chování neúprosného policejního důstojníka je tak postaveno do stínu slepého osudu, slepého přinejmenším k nám, kteří nejsme japonskými důstojníky, ale musíme platit za jejich hříchy. To všechno dělá z Running on Karma neobvyklý a výjimečný film, dost možná jeden z nejzajímavějších, jaké jsem kdy viděl. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Závěrečnou píseň nazpíval Andy Lau, představitel Biga. (ČSFD)

Reklama

Reklama