Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

angloumene 

všechny recenze uživatele

Příliš chaotické a příliš šílené... I přes mojí velkou snahu registrovat, co se ve filmu přesně děje, jsem byla schopná zachytit spíš střípky, což je škoda. Případná genialita je zakrytá celkovou zmatečností, takže otázkou je, jestli se zde vůbec nějaká nachází... Naopak s jistotou mohu říci, že další zhlédnutí pro hlubší pochopení by bylo nasnadě, ale nevím, jestli se mi do toho chce. ()

Prcek008 

všechny recenze uživatele

Po opětovném shlédnutí musím film obdařit pěti hvězdami. I ty situace, které se zprvu zdály neopodstatněné mi nyní dávají smysl. První část, kde čtveřice matfyzáků staví "přístroj" se mi líbila už napoprvé. Ale druhá část, je to proč film vlastně vznikl. To kde se hraje s časem, zprvu zdánlivě opatrně v krabici, v garáži a ve skladu. Ale po podrobném prozkoumání jednotlivých scén se teprve začíná rozplétat mozaika časových konstrukcí Arona a Abea, kteří pilují situace v několikanásobných iteracích časových smyček. Na rozdíl od mainstreamových filmů, které trpí potřebou vysvětlovat situace polopaticky aby i Jarda z Horní dolní měl radost že film pobral, zde je odhalení velkoleposti ponecháno čistě na zvídavosti diváka, který může pátrat po těch nejdrobnějších detailech, jako zvuk nahrávky v pozadí, či sluchátko v uchu. Jednoznačně film doporučuji každému kdo se rád nimrá v časových smyčkách a paradoxech a nebojí se film pustit dvakrát či třikrát. ()

Reklama

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit tento amatérský, o to ale vydařenější snímeček. Co si budem povídat, kdybych měl ve všem jasno, všechny dějové zákruty v hlavě uspořádané, neváhal bych s hodnocením vyšším. Atmosféru to mělo skvělou, herecké výkony slušné... Takto jsem ale na pochybách, jestli vůbec sami tvůrci maji jasněji než já. Pevně věřím, že ano a po dalším zhlédnutí a opakovaném vstřebání půjde hodnocení nahoru...zatím 65% ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Vyzrazení děje Film Vynález je o cestování časem. To je jasné. Box je stroj času, a není jediným v rámci universa filmu. K dispozici v průběhu děje mají postavy několik dalších. První box není učen pro žijící entitu. Další však už ano, a byly nazvány „Záloha“. Uznávaný astrofyzik Stephen Hawking má tezi, že nelze cestovat před čas zapnutí stroje času. Lze pouze cestovat od času zapnutí stroje času. Např. je zapnut stroj času v 11:00 hod., a je použit na cestu časem (čtvrtý rozměr prostoročasu). Kvantová fluktuace však nedovolí cestovat před čas zapnutí stroje času. A proč? Protože by byl vytvořen časový paradox. Pokud se cestuje do minulosti, tedy před okamžik zapnutí stroje času, může být někým stroj poškozen, a pokud jsme jediní, kdo ví, jak jej opravit, jak jsme se do té minulosti dostali, když stroj času je rozbit? Jak je možné, abychom byli v minulosti, když v té minulosti nemáme být, protože jsme se tam nedostali za pomoci stroje času, který byl poškozen někým. Prostě nic z toho nedává smysl, je to paradox času, a to že tu žijeme, je největší časový paradox. Někdo např. se chce zabít pomocí stroje času. Jak to udělá? Nabije zásobník, zapne stroj, a zabije se ještě před časem zapnutí stroje času. Když se zabil, kdo ho vlastně zabil, když on to nemohl být, protože se zabil, nemohl zapnout stroj času, vrátit se do minulosti a zastřelit se. Opět to nedává smysl, opět se jedná o logickou negaci, a opět se jedná o časový paradox. Jak jsem už psal, kvantová fluktuace brání, aby časový paradox byl uskutečněn. A pokud se někdo chce zabít, udělá to bez cestování minulostí (časem). _ _ _ Pokud však někdo má sto let zapnut stroj/stroje (viz tento film; což vlastně nejspíš ne, protože by inženýři/postavy museli trošku uzpůsobit stroje technologickým možnostem před sto lety; budova, ve které se nachází Záloha, vypadá být postavena před ~25 lety), a zhotovil tento člověk, nebo lidé např. 1 000 strojů (viz film, kde to vypadá na masivní výrobu, viz závěr), pak by mohl/i cestovat časem úplně bez problému celých těch sto let od zapnutí strojů. _ _ _ Ve filmu Vynález inženýři/postavy zapnuli stroje před třemi roky, a za ty tři roky zhotovili x množství strojů, a tři roky je používali na cestování časem. Je jasně viditelná genialita filmu Vynález. ()

a.keram 

všechny recenze uživatele

Film byl samozřejmě brutálně omezen rozpočtem a právě v takových omezeních často géniové najdou jiskru, která zažehne jejich představivost. Myslím že tady nějaká ta jiskra byla. Bohužel Shane Carruth není až takový genius aby otočil omezení až takhle minimálního rozpočtu. Možná je to naschvál, možná je to prostě nutností děje, ale způsob cestování časem je za mě nedostatečně vysvětlený a složitý na to aby ho kdokoliv pochopil na první dobrou. Třetí akt filmu a tedy vyvrcholení cca 40 minut expozice za mě bohužel také není to uspokojivé rozuzlení, na které jsem celí film čekal a tak Vynález není nic víc než velice kreativní nápad, který ale potřeboval trochu dotáhnout a také možná trochu větší budget. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Shane Carruth uviedol, že zo získaných záberov môže byť vyrobený najviac 80-minútový film, konečná dĺžka snímky je 78 minút. Uviedol tiež, že pomer záberu bol 2:1. (Madsbender)
  • Zariadenie vo filme je hučiaca kovová krabica veľkosti človeka. Jeden záber ukazuje, ako Abe (David Sullivan) a Aaron (Shane Carruth) stoja za stromami a sledujú samých seba vchádzať do skladovacích priestorov U-Haul. Táto scéna bola natočená v Carroltone na predmestí Dallasu. V roku 2005 boli stromy odstránené kvôli stavbe predajne Hummer. (Madsbender)
  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)

Reklama

Reklama