Reklama

Reklama

Dítě batole

Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1951, 15 min

Obsahy(1)

Film je součástí a byl vydán na DVD s názvem Film - náš pomocník.
Rozsáhlá kolekce informačních a osvětových filmů z let 1948 až 1959 reflektuje proměny české společnosti 50. let v jejích pracovních zvyklostech i volnočasových aktivitách. (Filmexport)

Recenze (3)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Jak správně pečovat o dítě a jakých neduhů se při tom vyvarovat? Jak batole vhodně oblíkat, čím jej krmit, jak jej učit hygienickým návykům nebo jak v něm probouzet estetické cítění? Vážně míněné i úsměvnější odpovědi na tyto otázky nabízí tento výchovný film. Kromě didaktických postupů film maminkám doporučuje především využívání jeslí. Komentářem provází Václav Voska ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ve filmu si zahrál i výtvarník Petr Sís se svou maminkou výtvarnici Alenou Sísovou (1925 – 2007). ()

Reklama

ripo

všechny recenze uživatele

Tak zvaná „péče o dítě" existovala již za kapitalismu. Ale celá tato péče nebyla nikdy míněna upřímně. Kapitalismus má lidí přebytek, před vraty jeho továren čeká armáda nezaměstnaných, s kterou si neví rady. Ne náhodou vznikla právě v baště kapitalismu, Spojených státech amerických, nelidská theorie, hlásající válku jako nutnost, neboť ve válce zahyne spousta lidí a tím se světu odlehčí, protože všechny nesnáze jsou prý od toho, že je lidí přebytek. A sám rozpočet kapitalistických států odhaluje podstatu kapitalistické „péče o děti"; na tyto potřeby je věnován nepatrný zlomeček toho, co je věnováno třeba na zbrojení. V nás, stejně jako ve všech zemích tábora míru, jsou děti největším pokladem národa, jejich růstu je věnována se strany státu všemožná péče jak morální, tak hmotná. Tento film, který můžeme pokládat za instrukční film o výchově batolat, je toho důkazem. Filmový přehled 39/1952 ()

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu si zahrál i výtvarník Petr Sís se svou matkou – výtvarnicí Alenou Sísovou (1925–2007). (sator)

Reklama

Reklama