Reklama

Reklama

Nebezpečná křižovatka

  • Sovětský svaz Konstantin Zaslonov (více)

Obsahy(1)

Sovětské okupační drama o vůdci ilegální odbojové skupiny, hrdinovi Sovětského svazu Konstantinu Zaslonovovi. Zaslonov byl na podzim roku 1941 pověřen partyzánskou bojovou skupinou Bílé Rusi, aby vstoupil jako inženýr do služeb Němců ve výtopnách důležitého železničního uzlu v Orše a připravil zničení této železniční křižovatky, životně důležité pro přísun materiálu pro německé armády před Moskvou. Zaslonov získá důvěru Němců a za spolupráce se sovětským letectvem úkol splní. Nebezpečná křižovatka je dalším dokumentem hrdinství sovětského člověka, který se nepodrobil okupantům a cílevědomě zasazoval nepříteli v jeho týle nemilosrdné rány. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (1)

sator

všechny recenze uživatele

Asi neviděl, ale je to nejčastěji zmiňovaný film v souvislosti s prvním českým dabingem. **** V českém znění: Bohuš Záhorský - Vladimír Družnikov (Konstantin Zaslonov), František Kreuzmann - Gennadij Mičurin (Hirt), Bedřich Vrbský - Jakov Maljutin (Kube), Jiří Dohnal - Alexandr Chvylja (tajemník Koren), Otakar Motyčka - Zdislav Stomma (Buravčík), Bohumil Švarc - Anatoli Solovjov (Neuhaus), Antonín Jedlička - Vladimír Balašov (Dokutovič), Bedřich Bobek - Gleb Glebov (Kroplja), Jiřina Bílá - Lídia Štykan (Anja), Jaroslav Marvan - Jurij Tolubejev (tajemník strany), Břetislav Roček - Vladimír Marjev (Semenichin), Leo Spáčil (zástupce tajemníka strany), František Filipovský - Vladimír Dorofejev (Šurmin), Vojta Plachý-Tůma - Lev Fenin (Gammer), Dana Medřická - Inna Kondratjeva (Galina), Viktor Očásek (Krušina) a další. ************** Překlad: Irena Skružná, Věra Těrechová Ideový poradce: František Kout Vedoucí výroby: Jan Jelenský České dialogy a režie českého znění: Miroslav Gebert Vyrobila: Distribuce Československého státního filmu 1949 Konstantin Sergejevič Zaslonov (Vladimír Družnikov) byl běloruský partyzánský velitel. 14. listopadu 1942 byl Konstantin Zaslonov zabit v bitvě s německou eskadrou smrti poblíž Kupovatu v Bělorusku. ()

Zajímavosti (2)

  • Konstantin Sergejevič Zaslonov (Vladimír Družnikov) byl běloruský partyzánský velitel. 14. listopadu 1942 byl zabit v bitvě s německou eskadrou smrti poblíž Kupovatu v Bělorusku. (sator)
  • Jedná se o první film, který byl opatřen českým dabingem. (sator)

Reklama

Reklama