Raman

Amant, L'

Japonsko, 2004, 92 min

Ryuichi Hiroki

Film podle comicsu (obdobně reálného jako třeba Přízračný svět, nikoli tedy další Superman :)). Zde je k prohlédnutí titulní strana comicsu: http://japan.fjordaan.net/med_set5/100-0046_IMG_retouch.jpg. Výše uvedený popisek Obsah zhruba vypovídá o tom, o čem film je. Film by se dal zařadit do kategorie japonských růžových filmů, ale ačkoli je film erotiky plný, jedná se o erotiku zobrazovanou spíše v náznacích: například ve scéně orálního sexu, kdy jeden z herců vypráví o tom, jak jsou od mládí rozmazlováni a jak je potěší, když si něco pořídí sami, vidíme (z hlediska erotiky) pouze černé kalhotky herečky, která má hlavu zabořenou v klíně herce a rytmicky jí pohybuje. Stejně tak ve scéně, kdy si Čikako sundává kalhotky a prsty noří do své jeskyňky, nevidíme kvůli krátké zato však nezdvižené sukni nic, co by pohoršilo diváka mladšího osmnácti let (ačkoli její stejně starý přítel tuto scénu těžko vydýchává - není se co divit, když jeho mladistvé ideály jsou cupovány na kousky zvrhlými "staříky" :)). Co se týče tří hlavních hrdinů, tak podle popisky jsem čekal hodně staré pány - jedná se však o udržované čtyřicátníky až padesátníky, takže chování Čikako není až tak nepochopitelné (vždyť která z dívek netouží po sexu se starším zkušeným mužem, zvláště pokud je bohatý a pohledný :)). V jejím nihilismu se pak zračí její urychlené dospívání, kdy po roce služby sexuální otrokyně vidíme, že vyrostla ve zralou ženu. V jejích krásných prázdných očích pak celý film sledujeme, jak je tento přerod bolestivý. Všechny scény jsou natočeny s vkusem, takže neurážejí - jediné, co může urážet, je tak zvolené téma filmu. Pro puritány doporučuji raději shlédnout japonský film Korida lásky či některý z filmů hentai anime (to už ale ani není umění). Tomuto filmu by totiž i puritán těžko mohl něco vyčítat - nebo se mýlím?(27.3.2006)