Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Utlačovaný farmář a jeho děti bojují proti společenské nerovnosti, vykořisťování a intrikám bohaté šlechty. Historické drama. (Netflix)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Historicko-rodinné drama na pozadí 19. století, jenž se svými ústřední tématy života chudých sedláků, migrací mladých Evropanů do Ameriky či levicově založenými stávkami a jejich drsnými následky rozhodně přesahuje i hranice Belgie, by šlo pokojně rozvinout i na mnohem delší film ve stylu menší rodinné ságy... ale i za těch 100 minut nám toho tvůrci Van Paemelů stihnou odvyprávět dost, také upoutat atmosférou, charakterově pestrými postavami a působivě představit pocitově často tísnivé životní podmínky, za jakých běžní lidé v dané době žili. Příběh s několika linkami zapůsobí i silnými kontrasty, ať už mezi chudinou a šlechtou nejen v rovině majetku, nebo mezi rodiči s pevně nezdolným vztahem vůči své vlastní rodní půdě a potomky s vlastními ideály, usilující se různými způsoby o lepší budocnoust. Asi nejvíc na mě zapůsobila linka starého Van Paemela, který se musí nejdřív smířit se zdvižením nájemné renty za pozemek nebo v opačném případě s vystěhováním, přičemž toto smiřování je pro něj nakonec mnohem méně kruté, než v případě smiřování se s postupným odchodem jeho dětí za oceán do Ameriky / za prácou do lepší rodiny / do vězení pro účast ve stávce... Myslím, že komu se líbily filmy jako V zámku a podzámčí, Soudce a vrah nebo Náhlé bohatství chudáků z Kombachu, mohl by ocenit i tento belgický film zasazený do přibližně stejného historického období. [75%] ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Drsnejšia sociálna dráma o utlačovanej skupine ľudí, v ktorej vystupujú dve rozdielne rodiny, navzájom ale prepojené - bohatá šlachtická a Van Paemelovci, ktorých stíha osud rad-radom. Spočiatku nevýrazný príbeh postupne graduje a tragický záver dáva výbornú bodku. Dobové zobrazenie je ucelené a potešia aj neidelizované vzťahy rodín. ()

Reklama

Reklama