Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mafiánský boss Kang (Yeong-cheol Kim) ví, že se na svého „řešitele problémů“ Sun-wooa (Byung-hun Lee) může spolehnout ve všech ohledech. Proto ho pověřuje dohledem nad svou mladou přítelkyní Hee-soo (Min-a Shin), kterou podezřívá z nevěry. Příkaz zní jasně: načapá-li Sun-woo dívku s milencem, má oba na místě zabít. Dokázal by však zabít někoho, v kom nachází zalíbení, někoho, kdo jej nutí přehodnotit svůj dosavadní život? Loajalita vs. skomírající víra v určité morální zásady. Jak se Sun-woo rozhodne? A jaké bude mít jeho rozhodnutí následky? Skrývají se odpovědi v jednom z buddhistických mouder, jimiž je film sevřen? Je na vás, abyste to zjistili. (Matty)

(více)

Recenze (214)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jedni dělají problémy, druzí je řeší a třetí se baví jejich sledováním. Hořký, pomíjivě sladký život těch, kteří berou obcházení zákona jako životní styl, už byl zfilmován mnohokrát. Tento jihokorejský příspěvek do žánru je však unikátní přinejmenším způsobem, jakým skládá do jednolitého celku motivy, jež by jiným režisérům vystačily na celý film. Proměna loajálního bodyguarda v bodyguarda dbajícího morálních zásad je provázená nemožnosti vyjádřit své city k milované osobě, s čímž úzce souvisí existenciální podtext. V druhé půli se pak film láme v nekompromisní revenge movie, aby vygradoval jako zástupce tzv. heroic bloodshed. Střídání přístupů (a v rámci gangsterského filmu tedy i žánrů) nejspíš ani nebudete vnímat, ale tipnul bych si, že jde společně s precizností formální stránky o hlavní důvod, proč neoriginální příběh tak rychle odsýpal. Neměl bych opomenout ani Byung-hun Leeho, který je v roli rozpolceného „čističe“ až epicky dojemný, což lze připsat rovněž na vrub soundtracku, učiněné hostiny pro uši. Apendix: Jedna ruka netleská. 85% Zajímavé komentáře: Adrian, Marius, dezorz ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tenhle korejský post-Tarantino má hned několik vad na kráse. Kupříkladu, že jeho postavy nejsou dostatečně cool, cedění memorable quotes hlášek je neskutečně nucené, stejně jako transcendentální moudrosti, a všechny ty vážné klavírní etudy nezastoupí pořádnou vypalovačku od Stounů. Takhle nějak by dopadl Kill Bill, kdyby ho rozumní lidé nerozsekli vejpůl (expozice, retardační momenty). Wachowski bros – Ritchie – QT – Woo mix bez pořádných koulí, ve kterém se protřelý bad boy slituje nad škaredým děckem, místo toho aby jej poctivě rozsekal na kusy, což bychom mu alespoň věřili. ()

Reklama

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Pomstychtivej hrdina se zbavuje lidí, co ho chtějí za každou cenu odstranit. Netuší však, že si během svého konání nadělá tolik nepřátel. První polovina filmu byla poměrně nudná a řekl bych až zbytečně natahovaná, jinak řečeno prostě úplně zbytečná. Ale za to během poloviny druhý mi padala čelist každym výstřelem, každym zabitym hajzlem a každym pěstnim soubojem. Akce je výborně a svižně sestřihaná, dopomáhá jí skvělá kamera a celkem obstojná hudba, která mi tam ale moc nepasovala. Když pominu občasnou nudu během první půle, ne zas tak úplně padnoucí hudbu a budu hodnotit půlku druhou s parádní akcí, emocema a dobrym scénářem tak dám krásný čtyři hvězdy. A kdo ví? Třeba až to trochu víc vstřebám tak tomu tu pátou prostě dam :) ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Pomstichtivá a neuveriteľne melancholická vecička. Aby som povedala pravdu, čakala som viac (ale to vôbec neznamená, že to bolo zlé). V každom prípade, som si nemala čítať všetky tie pozitívne komentáre, očakávala som akčnú bezopsahovú nakladačku. No, zčasti áno, film má svoje brutálne ázijské čaro, mnoho krvi, kaluže tejto prekvapivo sa nekoagulujúcej tekutiny boli viac ako evidentné. Filmu ale chýbal taký ten "FU" moment. Moment, ktorý otrasie vašim vedomím. Ale k pozitívnej stránke veci: úžasný hlavný hrdina, herec i postava sú tak sympatické, že mu nielenže držíme palce, ale celkom ho aj chápeme a nechceme aby robl chyby, ktoré robí. Keďže to bola taká "one man show" ostatné herecké obsadenie pekne a rýchlo umieralo. Jedinú postavu nechápem a to je Min-a, úprimne povedané jej postava sa mi zdala byť úplne nezmyselná, tvorcovia si mohli nájsť i iný dôvod, prečo by to všetko začalo. Ale naspäť, scenár prísluší téme, páči sa mi že sa nezapodieva otázkami minulosti, je k veci, priamočiary a veľmi prirodzený. Herci nehovoria jednu vetu 3 minúty (ako to, priznajme si, niekdy v Ázijskych filmoch býva). Scenár sa iba jemnučko obtrie o hlbšie myšlienky (začiatok, koniec) aby nás vyslal správnym smerom. Choreografia akčných scén je úžasná, drsná a nekompromisná (aj keď osobne nechápem, prečo gangstri nepoužívajú zbrane, ale nože). Réžia je tiež veľmi dobrá, aj keď film si vďaka nej vyslúžil niekoľko hluchých miest, ktoré dej spomalili. Osobne považujem za scénografický a režijný vrchol scénu, keď Manager Kim mieri na Mr. Hana a nad jeho natiahnutou rukou svieti nápis (La dolce vita), fakt, klobúk dolu. Dohromady asi 80%. Osobne by ma ale zaujímalo, ako robil konkurz na svoju rolu Eric...:D ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrá akčná dráma s mafiánskou tématikou. Má výborný príbeh o schopnom mužovi, ktorého má rád jeho nadriadený, šéf vplyvnej mafie a preto ho poverí úlohou strážiť jeho mladú priateľku, aby ho behom jeho pobytu mimo mesta nepodvádzala. Muž ale jej konanie pre záchranu jej života šéfovi neohlási, no on to zistí a dá ho zneškodniť, ale muž to prežije a žije len pre pomstu všetkým, čo mu ublížili. Ale pomsta nie je až taká jednoduchá a jednotlivé násilné činy vyvolávajú aj iné túžby po pomste. Spracovanie sa mi páči, síce sa toho prvú trištvrtehodinu filmu až tak moc neudeje a táto časť má celkovo pomalé tempo, ale na film sa aj tak veľmi dobre pozerá kvôli ostatným prvkov, ako herci a réžia, ale potom sa už dynamika filmu zvýši, dej začne byť zaujímavejší a posledná tretina filmu je už veľmi dobrá. Ale mrzí ma, že druhý pomstiteľ tu už nedostal až tak moc priestoru. Akcie tu nie je až tak moc, ale páči sa mi. V prvej polovici sa nájde pár krátkych súbojov, ktoré sú správne tvrdé a nekompromisné a časom sa nájde aj jeden dlhší a výborné prestrelky, ktoré sú perfektne natočené a so skvelými zásahmi, skutočne každý zásah je radosť pozerať. Najviac sa mi páči celé finále v bare alebo aj skvelá situácia pri obchodníkovi so zbraňami. Herecké obsadenie je výborné, perfektný Lee Byeong-heon v hlavnej úlohe, ktorý tu predviedol skvelý výkon po všetkých stránkach, takže sa mu rozhodne dá fandiť, k tomu výborný záporáci od hlavného až po tých menších, poteší aj Shin Min-A, ale nemá až tak moc priestoru a viaceré zaujímavé zvyšné postavy. Réžia a technická stránka je perfektná, Kim Ji-un aj tu dokazuje, že je jedným z najlepších súčasných režisérov, film má zaujímavú atmosféru, skvelý vizuál, výborné kamerové nápady, vizuálne je to veľmi pôsobivý film. A spokojný som aj s hudbou. Prakticky jediné, čo tu môžem vytknúť je nie až tak dokonalý scenár, na ňom ešte je čo vylepšovať a iba kvôli nemu nedávam plné hodnotenie, ale inak obsadenie, vizuál, akcia a všetko ostatné je prvotriedne. 81% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Film byl nesoutěžně promítán na filmovém festivalu v Cannes 2005. (Terva)
  • Natáčení probíhalo převážně v Jižní Korei. Některé scény jsou natočeny v Rusku. (Terva)
  • Krátká vyprávění, kterými film začíná i končí, jsou buddhistické paraboly. (DailyDreamer)

Související novinky

Michael B. Jordan mafiánským zabijákem

Michael B. Jordan mafiánským zabijákem

19.08.2017

Jihokorejská krimi A Bittersweet Life patří mezi ty chválenější a známější asijské filmy. Bylo tedy jen otázkou času, než se Hollywood pokusí o remake, a právě ten už je na cestě. Příběh mafiánského… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama