Reklama

Reklama

Rude Boy

  • Velká Británie Rude Boy

VOD (1)

Ray je punkový fanoušek s mnoha ušlechtilými zájmy. Jmenujme alepsoň tři: pivo, punk a The Clash. Pracuje na zkrácený úvazek v sexshopu a sní o punkovém povalečství a slávě. Rayovi se splní sen a dostane místo bedňáka na koncertním turné The Clash. Jeho nadšení nezná mezí, ale až příští dny ukáží, nakolik mu sedí názory členů stále populárnější (a stále méně subkulturnější) kapely a tvrdá práce v doprovodném týmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

candy_daze 

všechny recenze uživatele

Celkem zklamání. Bylo sice zajímavé nahlédnout aspoň trochu do života The Clash, ale to je asi tak všechno. Jiná pointa filmu, než právě seznámení diváka s kapelou mi trochu unikala. Možná by to bylo líp stravitelné, kdyby nebyla stopáž natažená do neuvěřitelných dvou a čtvrt hodiny. Nejlepší na filmu byly jednoznačně záznamy z koncertů, jinak se to táhlo čím dál pomaleji ()

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Dá se říct, že tenhle film je dost těžké pochopit. V podstatě je tady hlavní postavou nějaký Ray Gange, což je reálný člověk, který se spolupodílel na scénáři k filmu, který vznikal v letech 1978-1979. V době natáčení mu bylo dvaadvacet, je o pár let let mladší než členové skupiny The Clash. Leader The Clash Joe Strummer se narodil v roce 1952. Ray Gange tady hraje sám sebe, chodí na koncerty skupiny, jako jejich fanoušek získá místo bedňáka", jeví se ale jako dosti neschopný bedňák, který neví jak co zapojit, opíjí se a kafrá hudebníkům do toho, jak a co mají hrát. The Clash v té době mají odehrány čtyři roky, film je cenný právě v té dokumentární fázi, jsou tam dva tucty ukázek z koncertů a natáčení, akorát zvuk je u některých těch ukázek míchán dodatečně, tak úplně přesnou atmosféru z koncertů nemá. Film trvá celkem dvě hodiny, ukazuje atmosféru konce 70. let v UK, má být asi namířen proti Margaret Thatcherové, která se 4.5.1979 stala premierkou Spojeného království. Ostatně je tam ukázka z jejího předvolebního mítingu. Film je bez příběhu, jsou to jen takové bezděčné momentky z tour skupiny a motání se toho hlavního hrdiny do její existence. Na anglické Wikipedii se píše, že členové The Clash byli po shlédnutí tohoto filmu tak znechucení, že nechali vyrobit placky s nápisem: 'I don't want Rude Boy Clash Film". Více informací: http://en.wikipedia.org/wiki/Rude_Boy_%28film%29 Koupil jsem DVD v Levných knihách, vyšlo u nás bez bonusů. Překvapilo mě, že jde o technicky celkem slušný film, jelikož pochybuji, že na to punkeři sami sehnali potřebné investice, tak si myslím, že ho aspoň částečně financovali odpůrci zmíněné Margaret Thatcherové. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

V Spojenom kráľovstve vznikalo filmov o subkultúre mladých celkom dosť. Až na vystihnutie doby a asi aj danej subkultúry (nie som celkom kompetentný poznať) tomu chýba relatívne dosť. Plnohodnotný film to určite nie je, častú dejovú prázdnotu vypľňa vykecávanie sa, chľast a punkové koncerty, ktoré sú pre nepunkového fanúšika nepočúvateľné. ()

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

Miluju Clash! Možná by prospělo udělat z toho obyčejný koncert a ještě více potlačit příběh a dát ho do pozadí, protože je to jen příjemná vložka mezi písněmi, které mám tak rád, zejména ty staré- I´m SO Bored With The USA, What´s My Name a hodně často ve filmu zmiňovaná a opakovaná White Riot.... Zajímalo by mě jestli je opravdu Mick Jones tak arogantní jako se mi ve filmu jevil nebo jestli to byla jen dobová póza, když si Clash chtěli dál hrát na pankáče a přitom už v 80tém byli pankáči asi jako já ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Opäť jeden z filmov, pri ktorom už je dopredu jasné, koľko hviezd odo mňa dostane. Opäť film, ktorý sa stáva pre mňa kultovou záležitosťou. Punkovica ako má byť! Dej takmer nebadateľný, herci slabučký, scenár primitívny, ale atmosféra našlapaná od začiatku do konca. Ak vám to je aj tak málo do uší vám hrajú live pecky od legiend: The Clash. Koncertné live zábery, ktoré vytvoria fanúšikom, orgazmické stavy, roztrasú kolená a nejedného diváka donútia bľačať songy, akoby skákal v kotli meter od pódia. Mnoho ľudí môže namietať, že toto nieje ani film. Áno je viac dokument a záznam koncertov s filmovými vložkami. The Clash u mňa síce nepatrí do topky obľúbených kapiel, avšak film si určite ešte niekoľko krát pustím. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Hudební záznamy koncertů měly tak špatnou kvalitu zvuku, že je museli The Clash znovu nahrávat ve studiu. Záběry jsou ale originální. (candy_daze)

Reklama

Reklama