Reklama

Reklama

O lodích a lidech

(seriál)
  • Francie Of Boats and Men
Francie, 2001, 6x52 min

Obsahy(1)

Mnozí námořníci hovoří o svých lodích jako o živých bytostech: připomínají jejich krásu, rychlost, spolehlivost a další vlastnosti. Snad je to dáno odloučeností života na moři - že loď není považována za pouhý dopravní prostředek - ale na dlouhé týdny i měsíce za domov a pevné útočiště v neklidném prostředí. Francouzský dokumentární cyklus připomene některé z námořních legend, lodě, které se ve své kategorii staly něčím výjimečným a nezapomenutelným.

6 dílů : 1. "Jean- Claude Coulon", moderní trauler / "Jean-Claude Coulon", a Trawler for a New Age, The (52 minut) 2. "Sea Princess", supertanker / Sea Princess, Supertanker, The (56 minut) 3. "Riva", mahagonový sen / Riva, a Mahogany Dream, The (52 minut) 4. "Rossija", atomový ledoborec / Rossya, a Nuclear-Powered Icebreaker (53 minut) 5. "Le Fresnel", kabelová loď / Cable Ship, Fresnel, The (52 minut) 6. "Dar Mlodziežy", školní plachetnice / A Polish Training Ship (54 minut) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Byli jste někdy u moře? Nasávali jste někdy vlhký slaný vzduch? Nechávali jste svou tvář ošlehat čerstvým větrem? Ne? Nevadí - pokud se dostanete k dokumentárnímu cyklu "O lodích a lidech", ani nemusíte. Ale mám dojem, že se vás poté zmocní touha vypravit se za horizont nebo aspoň na kratší výpravu..."O lodích a lidech" je dokument jedinečný v tom, že se nesnaží násilně využívat poetiku moře, ale přesto dosahuje kýženého efektu - divákova ponoření se do života na lodích různých typů a účelů. A tak poznáme, že i přes rozvoj nejmodernější techniky je stále námořník tím pověstným dobrodruhem a je jedno, jestli je členem posádky tankeru nebo ledoborce...P.S.: Stejně se mi nejvíc líbil hned první díl - "Jean-Claude Coulon, moderní trauler". Vypráví o námořnictví v jeho nejryzejší a nejúchvatnější podobě - o rybolovu v drsných vodách severního Atlantiku. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama