Reklama

Reklama

Poslední spravedlivý

  • Kanada The Last Just Man
Kanada, 2002, 70 min

Režie:

Steven Silver

Obsahy(1)

Ani brigádní generál Romeo Dellaire, který v roce 1994 velel mírové misi OSN ve Rwandě, nemohl zabránit hrůzostrašné genocidě, při níž zahynulo 800 000 Afričanů. (oficiální text distributora)

Recenze (40)

Majkak 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný alibismus a ignorace ze strany mocností a stejně neuvěřitelné nasazení generála Romea Dellaireho. Ty tři měsíce ustál s posledními psychickými silami, následky pak trpěl neskutečně. Věcný faktografický popis ostře kontrastuje s reálnou hrůzou masakru nemajícího obdoby. A jako krutý výsměch pokusy obvinit Dellaireho, že nezachránil víc životů. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Dokument, který je velkou obžalobou neakceschopnosti a vůbec samotného nastavení OSN. V tomto bodě pomalu nespatřuji důvod, proč by OSN nemohla skončit stejně jako SN...tedy ztroskotat na lhostejnosti a sobeckosti jejich vlastních členů, kteří díky slovíčkaření vetují a zdržují, zatímco na druhé straně zeměkoule zemře během sta dní 800 000 lidí. Po tomhle apelu na lidskost, pomocí ukázky nelidskosti a zkaženosti, Vám bude opravdu hodně hodně špatně. ()

Reklama

Daweflip

všechny recenze uživatele

Film popisuje události odehrávající se před a během rwandské genocidy. Ukazuje problémy, které doprovázely mírovou misi OSN, z pohledu přímých účastníků a odhaluje tak divákovi pohled zevnitř. Jde o strohou obžalobu OSN, zvláště jejího byrokratického aparátu a jednotlivých členských zemí. Film získal následující ocenění: Silver Chris Award na Columbus International Film & Video Festival 2002, Humanitarian Cinema Award na Newport International Film Festival 2002, Best Non-Fiction Program na Cologne Conference 2003, Cenu diváků na festivalech Jeden svět 2003, Hamptons International Film Festival 2002, DoubleTake Documentary Film Festival 2002 a Zvláštní cenu poroty na festivalu Jeden svět 2003 ()

krapek 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že ako človek, ktorý toho veľa o histórii nevie, som od tohto dokumentu očakával dokumentárne spracovaný Hotel Rwanda. Miesto toho som dostal autentický dukument, v ktorom sám aktér tejto hrôzy veliteľ Roman Dellaire predkladá celý príbeh, tak ako sa skutočne stal. V niektorých momentoch zostáva rozum stáť nad politickými čachrami a zbytočnou byrokraciou. Stať sa toto v Líbyi, Iraku či Kuwaite, už je tam milión vojakov a z nich isto najviac z tej supermierotvornej USA, ktorá v tomto prípade ukázala v plnej paráde, ako veľmi im v skutočnosti ide o mier. Žeby Rwanďania doplatili na to, že nemajú ropu? Úbohosť. Výborný dokument. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument, v ktorom sa dozviete oveľa o viac, ako vo filmoch. Áno, film Hotel Rwanda bol výborným dielom, no tu to vidíte z pohľadu človeka, ktorý sa na udalostiach priamo podieľal, je to teda omnoho autentickejšie. Takisto je to dokument vhodný pre antiamerických fanúšikov. Ich pôsobenie v OSN je pekne na smiech už poriadne dlho. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno