Půlměsíc (festivalový název)

Half Moon

Komedie / Drama / Hudební

Írán / Irák / Rakousko / Francie, 2006, 113 min

Bahman Ghobadi

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,528Tržby Celosvetovo $248,749(15.6.2009)

tak bohužel.. sice celkem dobře udělaný film, ale u mě se naprosto míjel účinkem.. oproti smršti v Želvy mohou létat byl Half Moon celkem zklamáním(13.3.2008)

Třetí hvězdička je za zpěvačky ve vyhnanství seřazené na zdech domů, jejich krátkou smutnou píseň a tóny bubnů. První, celkem vtipná a zajímavá půlka filmu se přehoupla do metafor, v nichž jsem neobjevila žádný hluboký význam. Bohužel se mi nepodařilo ani sympatizovat se starcem toužícím za každou cenu dokončit svou cestu, na to mě příliš iritovaly jeho mírně schizofrenní a několikrát se opakující proslovy v posledních minutách. A tak konec přebil slibně vypadající začátek.(31.3.2008)

Dobrý námet, prostredie, ako aj atmosféra filmu. Avšak celý dej sa vyvíja od niečoho k ničomu. Možno to bol zámer autora, ako ukázať realitu života Kurdov v štyroch susedných krajinách. Avšak až do konca príbehu som dúfal, že sa rozvinie snová stránka filmu. A aj napriek vynikajúcej hudbe si film dovolím označiť za priemerný kúsok, na jedno pozretie.(7.9.2009)