Reklama

Reklama

Splynutí duší

(festivalový název)

Obsahy(1)

Milostný trojúhelník v podání bollywoodského klasika, někdy přezdívaného „indický Chaplin“. Soupeření o srdce Radhy mezi přáteli z dětství – chudým Sunderem a bohatým Gopalem v prvním barevném filmu Raje Kapoora. (oficiální text distributora)

Recenze (2)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se snadno dokážete vcítit do toho, jak moc se mi nechtělo pouštět se do čtyřhodinového (!!!) melodramatu, které je v zásadě postavené na komorní zápletce o milostném trojúhelníku. Tedy, pokud vaše představa o náplni pojmu "komorní" zahrnuje i svatební cestu po Paříží nebo účast jedné z postav na misi vojenského letectva. Kapoor ale dokáže být dostatečně působivý a hravý na to, aby ty čtyři hodin člověk trávil v úžasu nad nádhernými záběry, pečlivou organizací mizanscény, která vyjadřuje náladu postav a vztahy mezi nimi, či nad chytlavými hudebními sekvencemi. V rámci Kapoorovy režijní kariéry navíc Sangam přináší tři zásadní zlomy: 1) Je to první jeho film natočený barevně. 2) Je to vůbec první indický film, který se částečně natáčel v Evropě. 3) Je to první film, v němž opouští konzervativní pohled na ženy a ukazuje, že vztahy nejsou jen o lásce, ale také o erotické přitažlivosti. ()

Gaja Gamini 

všechny recenze uživatele

Klasika v hlavních rolích s Rajem Kapoorem, Vyjayanthimalou a společnost jim dělá Rajendra Kumar. Jde o klasický romantický trojúhelník, v němž oba muži jsou nejlepší přátelé prahnoucí láskou k jedné ženě - ale zatímco jeden to přiznává, druhý, to, právě kvůli příteli, úzkostlivě tají. Naneštěstí ona by raději právě toho, který nechce nic říci. Když tedy Raj Kapoor zahyne při vojenské akci, cestu mají najednou milenci volnou. Jenže Raj se vrací zpět, stále stejně zamilovaný. Film má chybky a vždycky se mi zajídaly příběhy, kde si dva přátelé přehazují jednu ženu, aniž by se jí zeptali, co ona sama chce. Nicméně Sangam uspěl v tom, že jsem se snadno vcítila do emocí hlavní hrdinky, a navíc Vyjayanthimala i Raj Kapoor jsou oba skvělí herci. Hlavně na ni je radost je dívat se, je bezpochyby hvězdou celého filmu. Snad to mohlo být celé tak o dvacet minut kratší a konec bych také uvítala méně dramatický. ()

Reklama

Reklama