Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 1 (2003) (série)


Závod s bouří (S01E01)

(epizoda)
  • Kanada Racing the Storm (více)

Obsahy(1)

Let č. 1420 společnosti American Airlines měl 1. června 1999 dle letového plánu odstartovat z letiště Forth Worth v Dallasu ve 20.28 a dorazit do cílového místa na letiště v Little Rock ve 21.41. Kvůli problematickému počasí se start posunul na 22.40. Zpoždění bylo nepříjemné nejen pro 139 cestujících, ale i pro šestičlennou posádku, která byla nucena dle přísných norem dodržovat letový řád a stanovenou délku služby. Ještě před odletem se piloti seznámili s meteorologickou předpovědí v cílové destinaci. Předpověď hlásila bouřky a silný vítr. Piloti usoudili, že by mohli do cíle doletět dříve, než tam dorazí bouřkové pásmo. Čtyřicet minut po startu se letadlo nacházelo sto šedesát kilometrů od Little Rocku. V ten moment jim od letového dispečera přišlo oznámení o zhoršujícím se počasí s doporučením přistát co nejrychleji. Dispečer je také upozornil na skutečnost, že se v oblačném systému rozevírá mezera. Kdyby posádka urychlila přílet, možná by stihla touto „uličkou“ proletět ještě předtím, než se obě bouřková pásma spojí. Letoun začal klesat, od cíle ho dělilo 125 km. Ale záměr předhonit bouřku se příliš nedařil. Piloti si neuvědomili, že stěny „uličky“ se kolem nich pomalu svírají. Vítr o rychlosti přes osmdesát kilometrů v hodině představoval vážnou hrozbu. Boční nárazy mohou značně ztížit ovládání letounu během přistávání. Piloti provedli rychlé výpočty, aby zjistili, zda je za těchto okolností bezpečné zahájit sestup. Situaci navíc komplikoval fakt, že letiště v Little Rock mělo k dispozici pouze starší typ radaru, který nedokázal určit intenzitu bouřky. Třináct kilometrů před letištěm se piloti museli rozhodnout, jakým způsobem se přiblíží na přistání. Zda se přiblíží podle přístrojů, nebo vizuálně. Během jejich dohadů se otočil vítr. Zadní vítr při přistání výrazně zvyšoval riziko, že stroj přeletí předpokládané místo dosedu. Rozhodli se tedy otočit se a přistávat proti větru. Změna kurzu oddálila přistání o více než deset minut. S každým okamžikem nabývaly obě bouřky na síle. Rychlost bočního větru výrazně přesahovala bezpečné limity. Kvůli silnému dešti byla navíc viditelnost téměř nulová… (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za příčinu havárie: Rozhodnutí pilotů přistát na letišti... Snad jim muselo být jasné, že v tom počasí se nedá přistát, i když asi ne :/  11 lidí zahynulo ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • V 38. minúte dokumentu sú zmienené ďalšie dve katastrofy, v ktorých zohral úlohu strih vetra. Obidve katastrofy sa v tomto seriáli neskôr dočkali samostatných epizód. Jedná sa o US Airways let 1016 (Storming Out) a Delta Air Lines let 191 (Invisible Killer). (Hodnotim)

Reklama

Reklama