Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 3 (2005) (série)


Tragická záměna (S03E06)

(epizoda)
  • Kanada Mistaken Identity (více)

Obsahy(1)

Během přestřelky mezi íránskými rychlými čluny a americkým raketovým křižníkem v červenci 1988 velící středisko USS Vincennes chybně identifikovalo íránský civilní Airbus jako bojové letadlo s nepřátelskými úmysly a nechalo ho sestřelit. 3. 7. 1988 v 8.40 místního času přiletěl na letiště v Bandar Abbas civilní Airbus A300, který měl následně pokračovat do Dubaje. Kvůli drobným problémům s vízem jednoho z pasažérů byl let č. 655 společnosti Iran Air zpožděn o necelých 30 minut. V 10.17 ale konečně vzlétl a mířil pokojně k cílovému letišti. Na palubě se nacházelo 274 pasažérů a 16 členů posádky. Kapitán letadla netušil, že se svým letadlem směřuje přímo doprostřed zuřící námořní bitvy. Krátce po opuštění letiště prolétal stroj zónou, v níž operoval křižník Vincennes, neboť tou dobou zuřil v tamní oblasti íránsko-irácký válečný konflikt. Loď se tehdy vracela z hlídkové plavby a mířila do přístavu v Bahrajnu. Posádka měla mít před sebou několik dní volna, když v tom obdržel kapitán Will Rogers zprávu, jež varovala před možným íránským útokem. Ozbrojené dělové čluny ohrožovaly pákistánské obchodní plavidlo, které tehdy bylo pod ochranou jen americké fregaty, a tak se kapitán Rogers se svým plně vybaveným křižníkem rozhodl pomoci. Jím vyslaná helikoptéra, která měla okolí monitorovat, se záhy stala terčem útoku. Situace se začala přiostřovat a Rogers byl připraven k boji. Vzhledem k agresivitě íránských člunů dostal křižník povolení použít v případě nutnosti zbraně. Najednou se nad oblastí objevilo pro posádku křižníku neznámé letadlo, které z ničeho nic měnilo kurs a směřovalo k Vincennesu. Posádka kontaktovala pilota, který stroj ohlásil jako íránský průzkumný letoun a slíbil, že se nehodlá do konfliktu vměšovat. Kapitán křižníku se však obával, aby pilot nepovolal leteckou podporu. Uvědomoval si, že na nedalekém letišti toho času disponovali letkou stíhaček F-14, které představovaly vážnou hrozbu. Po chvilce zaregistroval křižník stroj letu č. 655, který se mu objevil na radaru. Samotný radar ale nedokázal určit velikost a typ letounu. Všechna velká letadla jsou vybavena odpovídačem a každému je přidělen určitý kód, který lze vyhledat a zjistit dle něj potřebné údaje. Křižník vyslal signál na zjištění kódu, na který letoun odpověděl automatickým vysláním odezvy. Obdržený mód ale posádce křižníku neprozradil, zda se jedná o vojenský či civilní letoun. Posádka lodi se snažila kontaktovat letadlo na nouzové vojenské frekvenci, stroj však nereagoval. Po několika dalších neúspěšných pokusech se s letounem spojit označila posádka křižníku stroj za nepřátelský. Neidentifikovatelný letoun jako by se stále přibližoval a nedbal varování přicházející z lodě. Posádka Vincennesu nabyla dojmu, že se letoun chová přesně tak, jako by chtěl zaútočit, čímž se ocitla pod velikým tlakem, který ovlivnil konečné rozhodnutí kapitána Rogerse. Zničit cíl… (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skoro 300 ľudí zomrelo, lebo si kapitán zmýlil vojenské lietadlo s civilným. Americká vláda vydala nóty s ľútosťou nad stratou ľudských životov, ale nikdy sa oficiálne neospravedlnila ani nepriznala previnenie. Keď sa na to dopytovali G.W. Busha, ten s demenciou jemu vlastnou povedal:  „Nikdy sa nebudem ospravedlňovať za Spojené štáty. Je mi jedno, aké sú fakty... Nie som typ človeka, ktorý sa ospravedlňuje za Ameriku." ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Tvůrci v této epizodě vynechali velké množství údajů odhalujících mnohem více odpovědnost americké lodi, stejně jako charakter kapitána Willa Rogerse. Zajímavé je, že už v roce 1992 napsali dva odborníci (John Barry a Roger Charles) erudovanou stať do magazínu Newsweek – ovšem autoři této epizody jako by ji snad ani nečetli... (Robbi)

Reklama

Reklama