Reklama

Reklama

Den osvobození

(festivalový název)
  • Rwanda Munyurangabo

Obsahy(1)

Tutsijský mladík Ngabo Munyurangabo a jeho kamarád Sangwa, který je Hutut, se po krádeži mačety v supermarketu vydávají na cestu po zubožené Rwandě. Ngabo chce dojít do své rodné vesnice, aby pomstil vraha svého otce, zavražděného před lety při genocidě. Cestou se ale zastaví u Sangwových rodičů, které chlapec už léta neviděl. A právě na Sangwově otci je cosi podezřelého. Proč se kdysi nevrátil včas pomoci rodině? Mezi chlapci se postupně odhalují nebezpečné, dříve skryté národnostní diference... Autor ve svém dramatu neukazuje žádné šokující násilí – snímek na konkrétní, privátní rovině ukazuje národnostní problémy a zdůrazňuje, jak tenká je linie mezi přátelstvím dvou lidí a hluboce zakořeněnou kolektivní nenávistí. (Febiofest)

(více)

Recenze (4)

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Výjimečný a v mnoha ohledech jeden z nejlepších a nejvíce věrohodný filmů, ukazující morální i emocionální výsledky genocidy ve Rwandě jež proběhla v roce 1994. Film byl natočen ve Rwandě a všechny role zahráli rwandští studenti, sirotci – oběti genocidy, uprchlíci, chudáci – oni všichni zde vystoupili a ujali se filmových rolí. Mnoho scén ve filmu se inspirovalo historií jejich životů. Munyurangabo je prvním celovečerním filmem natočeným v jazyku kinyarwanda. Munyurangabo - Movie Trailer : http://youtu.be/7I5fbUuho-I ()

Lyncha

všechny recenze uživatele

Film, který se nedá sledovat pro pobavení. Nemá prakticky děj, nebo spíš děj důležitý; je jen pozadím, na kterém se tu a tam vynoří emoce, prožitky, nálady. Určitě si z něj odnese víc ten, kdo ví, co se ve Rwandě odehrávalo a stále ještě přetrvává mezi Tutsii a Hutu. Netroufám si film hodnotit, vnímala jsem ho spíš jako psychologickou sondu nebo pohyblivý obraz dnešní Rwandy s ozvěnou minulosti. ()

Reklama

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen ve Rwandě a všechny role zahráli rwandští studenti, sirotci, oběti genocidy a uprchlíci. (t.b.kat)
  • Munyurangabo je prvním celovečerním filmem natočeným v jazyku kinyarwanda. (t.b.kat)

Reklama

Reklama