Reklama

Reklama

Mocné síly planety Země

(seriál)
  • Česko Země: Planeta a její moc (více)
Velká Británie / Německo, 2007, 4 h 17 min (Minutáž: 51–52 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Naše planeta, její fungování, a jedinečnost, díky níž mohl vzniknout život na Zemi. Nový spektakulární koprodukční projekt BBC.
Planeta Země, úchvatný, neustále se měnící svět plný zázraků přírody. Nejsou to však jen krásy, které ji činí tak podivuhodnou. Působí tady též mocné přírodní síly, které z ní učinily jedinečnou planetu naší sluneční soustavy - a umožnily jí stát se kolébkou života. V této epizodě našeho seriálu budeme hovořit o sopkách a vulkanické činnosti. Jsou součástí globálního systému, který nepřetržitě mění tvář našeho světa. Sopky způsobily nejzásadnější evoluční skok v historii Země a pomáhají udržet naši planetu obyvatelnou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Rozjimatel k tomuto seriálu (6)

Mocné síly planety Země (2007) 

Jeden z vôbec najlepších dokumentov, aké som kedy videl. Je nabitý zásadnými informáciami, o ktorých nemá bežný človek zrejme ani poňatia. Hovorí o hlavných živloch pôsobiacich na Zemi a ich nezastupiteľnej roli pri formovaní planéty a tiež pri podpore rozvoja života na nej. Všetko je podané veľmi pútavou a atraktívnou formou. Je to tiež posolstvo o tom, aké sme mali šťastie, že bolo splnené to veľké množstvo podmienok nevyhnutných pre našu existenciu a že tá existencia môže byť veľmi ľahko ukončená aj s našim hlúpym prispením. ()

Sopky (2007) (E01) 

Úžasne zaujímavé a poučné. Bežný človek sa tu dozvie množstvo zásadných informácií, o ktorých predtým nemal poňatia (stromatolity, kolobeh CO2 cez planktón a sopky, obrovský význam dosiek pre život). ()

Atmosféra (2007) (E02) 

Opäť nesmierne poučné. Úžasné informácie o nesmiernom význame stromatolitov (ruda, kyslík), permafroste a z neho plynúceho nebezpečenstva, o atmosfére. ()

Led (2007) (E03) 

Opäť veľmi pútavé s množstvom zaujímavých (a tiež alarmujúcich) informácií. ()

Oceány (2007) (E04) 

Opäť úžasné, pri sledovaní sa človeku až zatají dych. Skvelým spôsobom podané informácie, napr. aký obrovský význam majú pre život na planéte morské prúdy a aké fatálne dôsledky ma ich zastavenie. Niekedy je až desivé si uvedomiť, koľko rôznych faktorov vplýva na našu existenciu. ()

Vzácná planeta (2007) (E05) 

Zhrnutie predchádzajúcich častí tohto skvelého dokumentu. Zdôraznenie toho, koľkým šťastným náhodám vďačíme za svoju existenciu a na záver ekologické posolstvo, aby sme svoju existenciu neskončili svojou činnosťou. ()

Reklama

Reklama