Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vídeň, 1830. Mladý Napoleon II. se trápí, sužuje jej vědomí, že je synem slavného otce a sám propadá beznaději, že nikdy nic velkého nedokáže. V jeho nízkém sebevědomí jej nepodpoří ani matka, bývalá císařovna Marie Luisa, ani přísný dohled kancléře Metternicha...
Film Orlík (L'aiglon) byl natočen podle stejnojmenné divadelní hry Edmonda Rostanda a realizoval jej režisér ruského původu Viktor Turžanskij. Ten také poskytl v technických profesích příležitost i svým dalším krajanům (kamera Nicolas Toporkoff, výprava Serge Piménoff). Film byl natočen současně v německé a francouzské verzi, v Turžanského filmografii ovšem nezaujímá nijak zvláštní pozici, i když ve své době byl shledán jako hodnotné umělecké dílo především s ohledem na Rostandovy verše, které zůstaly z divadelní předlohy zachovány i ve filmu. Titulní roli hrál méně známý Jean Weber, vynikli představitelé vedlejších postav, například Victor Francen nebo Jeanne Boitel, v retrospektivní postavě císaře Napoleona se objevil Émile Drain, který tuto úlohu díky fyzické podobě hrál ve více filmech.
Studiové scény byly pořízeny v ateliérech Pathé Nathan, exteriéry natočil Turžanský v okolí Nice, a to včetně historických událostí, které se ve skutečnosti odehrály mimo Francii (například rekonstrukce bitvy u Wagramu). Premiéra filmu proběhla nejprve v Belgii v červnu 1931, až o dva měsíce později byl uveden i v Paříži. (argenson)

(více)

Reklama

Reklama