Nesmrtelní Válečníci: Richard Lví Srdce (TV seriál)
Heroes and Villains: Richard the Lionheart
Dokumentární / Historický
Velká Británie, 2008, 50 min
Nick GreenHrají:
Steven Waddington, Donald SumpterPlakáty
Proslulý anglický král, jehož jméno se stalo synonymem rytířství a chrabrosti. Brzy po své korunovaci vytáhl na křížovou výpravu a podařilo se mu porazit sultána Saladina i dobýt přístav Jaffa. Poté se zapojil do anglicko-francouzské války a roku 1199 byl smrtelně zraněn při obléhání hradu Chalus. Své přízvisko získal až po smrti: při balzamování jeho těla bylo zjištěno, že jeho srdce má opravdu velké míry - odtud tedy Lví srdce. (Pumiiix)
Pumiiix
Opět lehce nadprůměrný díl, v kterém se sem tam sice naleznou nepříliš přesvědčivé triky, ale rychle uteče, zabaví a poskytne přehlednou akci. Nejslabší stále zůstává Spartakus.(26.12.2008)
WANDRWALL
Každý válečník má slabá místa a za ně pyká. Spartakus si nadělal ve svých řadách nepřátele, oslabil tím armádu a sny zajímavých otroků, a to ho stálo život.(15.5.2011)
mysiak
V rámci seriálu priemer...videli dosť divnú kameru a dosť divný diel...kľudne ho mohli vynechať(14.3.2009)
mm13
Nemám rád toto "synonymum rytierstva a chrabrosti" (hahahahaha) Tento dokument ho našťastie ale nijako zvlášť neidealizuje a síce uvádza hlavne to málo pozitívneho, čo sa o tomto lúpežníkovi (áno, je to "villain" nie "hero") dá uviesť, je tu aj nemalý priestor na čítanie medzi riadkami. Zo série každopádne najmenej záslužný počin.(15.2.2009)
Orlau32
Průměrný dokumentární film. Co bylo pro mě zajímavé, byla ta okolnost, že už v r.1192 byla anglickým králem Richardem provedena invaze z moře, aby dobyli přístav Jaffu, která úplně muslimy vykolejila. Takový útok dosud neznali. No a o 752 let později byla - OMAHA ! Vojevůdci se stále učí jeden od druhého...(20.12.2008)
FilmFan24
Odvěký svár Křesťanů a Muslimů, kdy každá ze stran bojuje za své náboženské přesvědčení a za svého Boha. Zajímavý historický hraný dokument televize BBC o době krále Richarda, který vedl křižovou výpravu a porazil sultána Saladina v přístavu Jaffa.(18.7.2009)
Mleako
Poměrně slabší a oproti ostatním i dost chudě vypadající díl série.(2.1.2009)
Týnkaa
Co toto bylo??? Těžko věřit, že něco takového vytvořilo BBC... Vůbec to není nic jako životopis, a když už je tam něco jako náznak toho že by mohlo, tak je to zpitvořený... Francouzský král je z příběhu pro jistotu vypuštěný úplně... chjo, ani nevím co k tomu dodat, fakt děsběs, hrůza a utrpení to sledovat...(13.9.2010)
Big Bear
Na BBC to je skoro slabota. Křižákům není co vytknout, zbraním a Saracénům také, ale smrdí to nedostatkem peněz. Některá klíčová střetnutní křesťanského vojska s muslimským tak působí velmi komorně.... Nicméně, toto je primárně o Richardovi a jeho vedoucí účast ve třetí křížové výpravě byla znázorněna dostatečně. Richard I. je skutečná osobnost, rytíř a král se vším co tento titul obnáší. Byl schopen v čele vojska masakrovat šiky muslimů. Jeden z jeho oblíbených nástrojů byla sekera. ,, -- Pak král Richard I. přikázal, dříve než odjel z Anglie, aby mu udělali sekeru na nevěřící aby mohl sekat saracénské kosti. Čepel byla vykuta pěkně do oblouku, bylo na ni třeba dvacet liber (9 kg) oceli, a když přijel na Kypr, držel tu železnou sekeru v ruce.. " -- Je škoda, že se dokument věnuje jen ,, jeho kariéře " ve Svaté zemi. Neméně zajímavá a dobrodružná byla i jeho cesta zpět. Jeho loď napadli piráti a zajali jej. V bouři loď ztroskotala a on posléze padl do rukou svého nepřítele Leopolda Rakouského. Ten jej za obrovské výkupné propustil a tak se teprve slavný král a již živoucí legenda vrátil udělat pořádek po svém vládychtivém bratrovi do Anglie.... To v dokumentu však nenajdete. Ale už jen za ten námět a za ten vzor rytířství, které Richard reprezentuje dávám tři zlaté lvy . * * *(7.2.2012)
chaometic
Sice krátké, ale hezky zahrané, jednou to stačilo...(22.3.2011)
Greg25
Chápu, že rozpočet nebyl z největších, ale pak se měl režisér rozhodnout, co chce vlastně natočit. Výsledek by možná nebyl tak rozpačitý - snímek měl buď mít více faktů a historické přesnosti a nebo měl být více výpravný, jenže Richard Lví srdce není ani jedno - příliš málo historických faktů a časté vyobrazení bitevních scén, které nedosahuje té pravé středověké uvěřitelnosti. 60%(7.2.2010)
Giacomo
Tento díl pohladil, ale nenadchl. Pro mě, zde byl Richard (alias Řiťopich, jak mu Saracéni říkali) až moc idelicky vylíčen. Jinak se tento díl na rozdíl od předchozích liší nižším použitím digitalizace, ale i přesto si zachovává jistou působivost, předevší díky dobovému vzhledu Franků. Začíná být patrné, že každý díl točil jiný režisér.(18.12.2008)
Všežrout
Z mého pohledu zatím nejslabší díl "Nesmrtelných válečníků". Digitální šípy byly až moc okaté a některé "davové" scény přespříliš nezalidněné (např. Richardovo vylodění v Jaffe či závěrečné střetnutí před jejími bránami).(19.12.2008)
drankeryth
Velmi podareny hrany dokument o kralovi Richardovi, kde to bolo vykreslene na dobrej urovni. Bavilo ma to sledovat az do konca.(13.4.2012)
Edit13
Průměrný díl série. Na mě Richard Lví srdce nepůsobil moc přesvědčivě. Exteriéry, bitvy a kostýmy jsou působivé.(14.3.2009)
rafix
Neřekl bych, že je to průměrný ani lehce, jak se tu píše v jiných komentářích. Jinak řečeno, mě se to moc a moc líbilo.(17.2.2011)
padlar
Zatím nejslabší díl série (zatím jsem viděl tři díly) - je o něco, ale né o mnoho horší než Napoleon. Přišlo mi to místy trochu nepřesvědčivé a plytké, a ani mě příliš (oproti Šogunovi) neuchvátili bitevní scény. Kladně ale hodnotím kostýmy a vlastně celou výpravu (to platí prozatím pro celou tuto sérii).(25.2.2010)
Fanklub seriálu
| Na levném DVD od: | 18.12.2008 Reflex |
|---|
Podobné
- Nesmrtelní Válečníci: Attila (TV film) (2008)
- Nesmrtelní Válečníci: Cortés (TV film) (2008)
- Nesmrtelní Válečníci: Spartakus (TV film) (2008)
- Nesmrtelní Válečníci: Šógun (TV film) (2008)
- Nesmrtelní Válečníci: Napoleon (TV film) (2007)