Bōnen no xamdō (TV seriál)

• Japonsko

Bōnen no zamudo

(Japonsko)

Xam'd: Lost Memories

Animovaný / Akční / Drama / Fantasy

Japonsko, 2008, 26x24 min

Masayuki Miyaji

Svět Bounen no Xamdou zřejmě již dlouho ovládají dvě supervelmoci, Sever a Jih. Napětí střídají války. Krátce před začátkem poslední z nich se středoškolák Akiyuki stane obětí bizarní nehody, díky které se promění v bytost zvanou Xamdou, bytost jejíž podstata je tajemná, bytost jejíž moc je značná, bytost, která má leccos společného se samým fungováním světa. Už už se zdá, že proměna bude Akiyukimu osudná, leč v poslední chvíli je zachráněn dívkou Nakiami. Nakiami je jednou z mála těch, kteří něco tuší o podstatě Xamdou a tak se Akiyuki spolu s ní uchyluje na palubu vzdušné poštovní lodě pod velením sličné kapitánky Ishu. Divák, narozdíl od Akiyukiho, již tuší, že do pohybu se dávají mocné síly a Akiyuki bude nucen zasáhnout do běhu celého světa... Nejsem schopen odhadnout do jaké míry je podobnost s trochu starším anime Eureka 7 náhodná - někdy je až zarážející. Svět s netradiční faunou, hlavní hrdina se uchyluje na létající loď, spousta tajemných mystických prvků, osud světa, podobná povaha hlavního hrdiny... Oba seriály rovněž vynikají v designech lokací i postav, oba jsou kvalitně animovány. Xamdou, i přes poměrně časté souboje, jeví se mi více "introvertní", pomalejší, rozjímavější. To jsou plus. Ovšem ve světle Eureky 7 je i předvídatelnější. SPOILERY. Celá koncepce světa již v prvních dílech křičí, že na konci seriálu dojde ke kataklyzmatické konfrontaci. A první polovina diváka dovede k přesvědčení, že při oné konfrontaci bude záviset hlavně na tom, zda-li ta či ona postava zvládne se postavit čelem svým traumatům, najít vnitřní rovnováhu. Je to samozřejmě nutné - dnešní parapoznatky říkají, že jen vyrovnaný člověk vyzařuje tu pozitivní světléčivou energii. Nu, utrpení Subjektivovo. KONEC SPOILERŮ. Já mám tu dvojitou smůlu, že takových konců mi již bylo v seriálech a filmu naservírováno přílš a zároveň mě takové konce dráždí i ideologicky. Poměrně zajímavým a pozitivním aspektem je obrácení divákovy pozornosti právě k povaze duše jednotlivých postav. Pokud se tak však stane, tak již ona psýché musí za něco stát! A třebaže Xamdou nenabízí zdaleka nejhorší psychologii postav, vzhledem k tomu, že ona (samozřejmě ne sama) stojí v závěru vprostřed dění, není to dost. Ani trochu to není dost. Prosté ***.(19.2.2009)

Chlapec dostane sílu s kterou by byl pro ostatní jen monstrem a dříve či později by se stal pokusným králíkem, proto uteče. Dívka se ho vydá hledat, tu doprovází přítel, který uprchlíka nesnáší, přitom nebyly ukázány žádné velké náznaky nepřátelství, typické. Je tu propracovaná animace, slušný opening a ending, létající loď, jejíž posádka jsou dobráci od kosti, posedlý vědec pracující pro armádu, který je podřízeným mladého velitele, jenž si jde za svým, hlavní hrdinka Nakiami je chladná, neustále však něčeho lituje... všechny postavy jsou prostě ploché a za celou dobu se málo změní. Celá dějová linie je snadno předvídatelná, jednání postav taktéž a vše se to snaží navodit pocit komplikovaných intrik. Nakonec hlavní roli sehrávají monstra s kterými se někteří snaží spřátelit, jiní zase využít.(6.6.2011)

Nové dílo od tvůrců Eureky 7 a obě serie jako by si z oka vypadly. Nejedná se však o laciný plagiát. studium Bones se poučilo ze svých chyb a vytvořily kvalitní epické anime se zajímavými postavami (přestože ne vždy je využit jejich plný potenciál) a atraktivním prostředím. Ti kteří viděli staršího bratříčka tohoto dílka si můžou (ale nemusí) strhnout z hodnocení jednu *.(12.11.2009)