Reklama

Reklama

Tajné dějiny kosmických projektů

  • Česko Děsivé a smrtící vesmírné nehody (více)
všechny plakáty
USA, 2001, 55 min

Režie:

Denny Hooten

Obsahy(1)

Výzkum vesmíru probíhá už desítky let. Provází ho řada úspěchů, ale také děsivé nehody, které stály životy více než dvaceti astronautů a znamenaly ztráty miliard dolarů. Děsivé a smrtící vesmírné nehody jsou jedním z mnoha dokumentárních filmů, které napsal a režíroval Dr. Elliott Haimoff, a popisují nejhorší havárie v dějinách kosmických misí, ať už se jedná o nehodu raketoplánu Challenger z roku 1986 či tragédii raketoplánu Columbia z roku 2003, kdy zemřelo sedm lidí, nebo havárii Glory Mission Taurus z roku 2011. Proč se staly? Dalo se jim zabránit? Hledáme odpovědi nejen na tyto otázky. (Kino Svět)

(více)

Recenze (5)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Případné hodnotitele a diváky bych chtěl upozornit na to, že se nejedná o celé DVD "Tajné dějiny kosmických projektů", nýbrž pouze část s názvem "Nejděsivější okamžiky dobývání Vesmíru". Část "Vesmírná kamufláž", též zvanou "Vesmírné spiknutí", nechť si vyhledají jinde. Právě část "Vesmírná kamufláž" si nejspíše vysloužila odsudek uživatele S120, ovšem "Nejděsivější okamžiky" bych si troufl za takový paskvil nepovažovat. Je to zrůdný přístup vydavatele, že dva naprosto rozdílné filmy frkne na jedno DVD a pak se tváří, že jde o jeden celek. +++++ "Nejděsivější okamžiky" i přes svůj bombastický název vcelku seriózně ukazují problémy, se kterými se kosmický výzkum potýkal. Jejich přístup komentář + ilustrační záběry je možná okoukaný, ale na druhou stranu, u vzdělávacích dokumentů asi něco vyloženě nového vymyslet nelze a lze-li, estetický zážitek se možná prohloubí, ale vzdělávací účinek nejspíše ne. Komentář je bohužel vzhledem k délce filmu a množství zobrazovaných problémů, poruch a havárií dosti povrchní. Divák se tedy dozví, kdo zemřel či zemřít mohl, situace je mu hrubě popsána, ale nemá šanci se dobrat pochopení, jaká součástka či člen týmu jakým způsobem selhali. Letmá kontrola s pomocí wikipedie a série článků "Kritické momenty kosmonautiky" na www.osel.cz dokazuje, že bludy se v tomto díle nešíří a netřeba pro to na něj plivat. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě to jsou nové zajímavé věci. Třeba o nehodě rakety s 200 obětí, nebo smrti sedmi zkušebních pilotů před Gagarinem se nikdy nemluvilo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Dokument je to bezesporu zajímavý, ovšem opět se na něj musíme dívat hlavně z pohledu Američanů (když už jde o americký dokument). Že šlo o jeden z největších kroků lidstva nepopírám a musím souhlasit, že vybuchující rakety nejsou zrovna příjemnou podívanou, nicméně si nelze nevšimnout, že se zde mluví hlavně o úspěších amerických kosmonautů a když už nám zde ukázali trable Apolla 13, dobytí Měsíce Apollem 11, tak se tu mohli více rozpovídat i o zkáze Apolla 1, které odbyli jen půlminutovým záběrem na posádku, místo aby více rozvedli proč k tomu došlo (ti co se o toho zajímají mají přehled) a nebo raketoplánu Challenger – zde alespoň uvidíme krátké sestřihy před i během startu – ovšem raději bez komentáře (když nepočítám smuteční projev). Je jasné, že úspěchů bylo mnohem více, ale mohlo to být více vyvážené, když už se to jmenovalo Nejděsivější okamžiky dobývání vesmíru. Tím však nechci znehodnocovat kvalitu dokumentu. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Záběry vybuchujících raket na začátku dokumentu jsou šokující a úžasné zároveň. Je až nepochopitelné, kolik úsilí, životů, peněz a ztraceného materiálu stálo dostat se jen pár kilometrů od domovské planety. Celý dokument je poskládán z dobových záběrů. Na tomto DVD se nachází i dokument Vesmírná kamufláž. ()

S120 odpad!

všechny recenze uživatele

Hmm, tak tohle je síla. Mám takový dojem, že autor je vášnivý čtenář bulvárního tisku a asi mu není líto utratit část svých peněž na to, aby zhmotnil na filmových kotoučích své iluze, kterým dokonce snad i věří. Myslím, že žánr sci-fi by byl pro tento počin daleko výstižnější, protože jestli to něco není - tak dokument. Ledaže by to měl být dokument amerického imbecilismu. ()

Reklama

Reklama