Reklama

Reklama

Ženy v boji

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2008, 25 min

Režie:

Tereza Tara

Obsahy(1)

Dokumentární pořad o zápolení s předsudky o "něžném pohlaví". Rugby, muay thai ani kendó nejsou sporty jen pro muže.
Režisérka Tereza Tara se spolu se scenáristkou Evou Hradilovou pokouší prozkoumat bitevní pole, kde převládají ženy. Sporty jako kendó, rugby a muay thai nemusí být nutně mužskou záležitostí. Je možná proměna ženy po boji ve smyslnou krásku? Jsou jejich aktivity atraktivní pro muže, zvláště muže angažované ve stejném sportu, či nikoliv? Čím je dána jejich přitažlivost? Je to síla, vzhled, skrytá agrese, záhadná temnota, jejich schopnost proměny - být zároveň drsná a jemná, ošklivá a krásná? Nemají z nich muži strach? A naopak, není tady riziko, že se stanou místo atraktivních poloviček spíše "kamarády" z tělocvičny? Mají muži potřebu ženy-bojovnice chránit, protože i ony to potřebují? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výsledek je zajímavý, svižně podaný. Ale nemůžu se ubránit dojmu, že 25 minut ze sportovního zákulisí je málo. Dovedu si představit i pokračování o "železných ženách". O Katce Neumannový jako olympijské vítězce se (právem) popsaly tuny papíru, co takhle zjistit, kolik dřiny (a peněz) stálo třeba Janu Candrovou, že se rok po narození prvního syna kvalifikovala na havajského ironmana a úspěšně ho dokončila? Navíc název je zbytečně militantní. Pro ty holky je ragby, muay thai nebo kendó hlavně životní styl, zábava. A bojovat musím většinou i já, abych vstal na šestou a šel do bazénu, nebo si šel zaběhat:-D A Federer taky titul v Paříži nedostal zadarmo. Musel pěkně bojovat. Některé scény - prádlo na šňůře jsem očekával, ale třeba pinkající si tenistka na pozadí za hordou ragbistek, to mě pobavilo. A jestli byl záběr nehraný, pak zaslouží cenu za přirozenost:-) Trochu mě rušil hudební podkres, který byl nesourodý. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

sice krátké, ale přesto zajímavé, s komentáři těch, co tu jsou přede mnou souhlasím, škoda mi přišlo, že nebyl zdůrazněn Pepincem zmíněnej prvek životního stylu. Pro mě za tři*, ale za záběry, ehm, ragbistek v šatně je jedna navrh (O=´ ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé přečíst si oficiální text distributora. Je v něm rozebíráno, zda mají ženy vyznávající ´mužské´ sporty šance právě u mužů. Záměr režisérky dobrý, leč je s podivem, jak se neustále vše spojuje s druhým pohlavím. Proč zkrátka nemůže člověk dělat to, co ho baví a naplňuje, aniž by musel neustále vysvětlovat, co ho k tomu vede? Vždyť na světě je tolik lidí, že se pokaždé někomu zalíbíte, i kdyby se z vás stal feťák. Život přece není nemoc. Jinak ale zajímavý pohled do zákulisí, opravdu není obvyklé vidět ženský zápas v rugby. Někdy přijdu mrknout...:-) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama