Reklama

Reklama

Dvacet

(festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dvacet. Přesně tolik dní zbývá do chvíle, kdy pan Soleimani uzavře svou jídelnu. Konají se tu především smuteční hostiny (a občas i oslavy svateb) a míra zármutku, která je s nimi spojená, vyčerpala majitele natolik, že mu psycholog naléhavě doporučil s podnikem skončit. Zaměstnanci ovšem přihlížejí jeho návštěvám u realitního makléře velmi podezíravě a oznámení o prodeji a následné demolici je úplně zničí. Je to totiž pětice malých lidiček, pro něž je jídelna víc než zaměstnání – zmrzačený kuchař, jemuž dobrovolně a zadarmo pomáhá jeho manželka, dokonce v suterénu restaurace přespává. Pro mladou vdovu s malou dcerkou je práce v jídelně jedinou záchranou ve světě řízeném muži a oba číšníci před svým šéfem pečlivě tají, že nemají kam jít. Uzavření restaurace je pro ně hrozbou, kterou se, každý po svém, pokusí odvrátit... Subtilní psychologické drama, mistrovsky balancující na hranici komedie a tragédie, činí z malé restaurace mikrosvět lidských charakterů, do nějž se navíc výmluvně otiskuje íránská současnost. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Renton 

všechny recenze uživatele

44. MFF KV .. Scénář: Abdolreza Kahani, Hossein Mahkam .. V podstatě velice hořký až absurdní snímek, občas přesto vzbuzující úsměv - ale nejspíš vše bylo myšleno vážně, protože poměry v Iránu stěží budou lepší, než ukazuje snímek. A ty jsou drsné.. Šedivost prostředí a obecnou zaostalost a chudobu společnosti narušuje jedině přítomnost současných modelů mobilních telefonů, dle kterých lze jedině poznat, že se film neodehrává před 10, 20 lety.. ()

whitas 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Bist zajímavý především tím, že ukazuje nelehké poměry v Íránu. Určitě není jednoduché tam takový film natočit a ještě ho dostat do zahraničí. Vždyť v samotném Íránu se takřka vůbec nepromítal. Pokud ale pominu tyto okolnosti tak je to celkem nudný film o jednom majiteli jídelny. ()

Devitka 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tento velice realisticky natočený film vám dokáže, že, ať už jste na kterémkoliv místě obchodního řetězce, žít svůj život alespoň v ucházejících podmínkách není jednoduchá věc. A v Íránu už vůbec ne. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Možná příliš jednoduchý film na 5 hvězd, naproti tomu od Íránského filmu bych asi nikdy nečekal čirou něhu, lidskost a vyváženost - které tento film tvoří od začátku do konce. Navíc zpracované s neotřelými komickými momenty a vkusně zakomponovaným dramatem, takže se nebojte že vás obyčejný příběh unudí. Přiznám se že krásně zpracovaný "obyčejný" námět pravděpodobně přebil dost obyčejné zpracování, naproti tomu kdyby takhle vypadal obyčejný film, tak by na světě bylo krásně..! ;) ()

Reklama

Reklama