Reklama

Reklama

Nezbytnosti života

  • Kanada Ce qu'il faut pour vivre (více)

Obsahy(1)

Co je pro člověka důležité? A co vlastně doopravdy potřebuje k životu? Na tyto otázky hledá odpověď čtrnácti festivalovými cenami ověnčené kanadské drama režiséra Benoîta Pilona, dějově situované do 50. let minulého století, kdy na dalekém severu řádila ničivá epidemie tuberkulózy. Hlavní hrdina vyprávění Tivii je inuitský lovec, který byl donucen opustit rodinu a musel se vydat do zcela neznámého světa velkoměsta, aby se zde léčil v sanatoriu. Jelikož neumí francouzsky, a téměř vůbec nechápe, co se kolem něj vlastně děje, stává se naprostým vyděděncem, který jen odevzdaně doufá v brzkou smrt. Naštěstí je zde jedna sestra, která si nedokáže nevšímat, jak jinak hrdý a statečný muž trpí. Ta dostane spásný nápad, jak Tiviiho zachránit. Ne zcela v souladu s pravidly propašuje na oddělení Kakiho, malého inuitského sirotka, který je také nemocný, ale má velikou výhodu - dokáže se dorozumět s okolím. Mezi chlapcem a větrem ošlehaným mužem, který se rozhodl vše vzdát, vzniká velmi křehké pouto, jež postupně sílí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

ripo 

všechny recenze uživatele

Krehký a clivý príbeh o človeku, ktorého násilne vytrhli z prírody, v ktorej žil, a vrhli ho džungle civilizácie, kde sa cítil opustenejší, ako na ľadovej kryhe. Neznáme prostredie, neznámi ľudia, hovoriaci neznámou rečou. A on uprostred toho všetkého. Jedinými spriaznenými dušami sa mu stáva malý inuitský chlapec a ošetrovateľka. Nadchol ma "natívny" herecký výkon Natara Ungalaaqa ... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pomalu jsem si začal myslet, že Cinemax nabízí především nezávislé filmy, na které většinou nepůsobí nezávislé hodnocení a ve směs jim je jedno, co do vysílání frknou. Hlavně, že to bude nezávislý. Pak ale dorazil tenhle film, a řikejte si co chcete, mně tím plakátem dost namlsal. Co mě ale uzemnilo nejvíce, byl samotný příběh. Přesně pro takové já Cinemax sleduju. Chci vidět jiné země, jinou kulturu, jinou krajinu, než kterou dostáváme v normálních mainstreamových filmech. A tenhle film to dokázal. Představil životní příběh a problém jednoho inuitského lovce. Příběh je to opravdu těžký a kolikrát mi ukázal, že život opravdu není jednoduchá záležitost. Ale také mi představil životní úděl národa, se kterým jsem v kontaktu nikdy nebyl a bůhví, jestli někdy vůbec budu. To je také jeden z důvodů, proč je tento film tak zajímavý a stojí za pozornost. ()

Reklama

vancho 

všechny recenze uživatele

Prekrásne jednoduchý príbeh. Inuitský lovec sa dostane na tuberkulózne oddelenie v Quebecu. Zdá sa najprv, že je stratený, keďže nepozná jazyk a považujú ho za divocha, ale nachádza si svoje miesto v kolektíve pacientov a získava rešpekt ostatných. Opatrne vyjadrované city k francúzskej sestričke, pri ktorých sa nedala prekročiť rasová priepasť a nakoniec otcovský vzťah k inuitskému chlapcovi - sirote. Jemu vysvetľuje svoju prostú filozofiu o nezbytnostiach života. Tento film odporúčam všetkým, ktorí si niekedy myslia, že ich život je komplikovaný. Film prináša aj informácie o inuitskej kultúre a životných zvyklostiach, ale to najdôležitejšie posolstvo je v tom, že my, ľudia, sa vlastne od seba ani tak veľmi nelíšime. Ďalší skvost frankokanadskej kinematografie (pre mňa v minulosti aj Invázia barbarov). Dabingom by film veľmi stratil, zaujímavé je striedanie inuitštiny a francúzštiny, ako aj svojská melódia reči hlavnej postavy hranej Natarom Ungalaaqom. A mimochodom - jeho otec aj otec jeho ženy boli vynikajúci lovci... ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Eskymácká kultura je pro mně jednou velkou neznámou, proto jsem uvítala drama, kde ústřední postavou je právě inuitský lovec Tivii, který se dostane do kanadské nemocnice a je konfrontován s naprosto neznámým prostředím, lidmi i s pro něj zcela nesrozumitelnou mluvou. Sám uprotřed bílých, jak je sám charakterizuje, odtržen od domova, uzavřený v jedné budově, on člověk bytostně spjatý s rozlehlou, drsnou přírodou. A pak postupně i v tak odlišném společenství nachází sympatizující duše, jakými jsou empatická sestra Carole a především malý inuitský sirotek Kaki. A právě mezi těmi třemi se rozehrává citlivý příběh, tak přirozený, až jsem měla občas dojem, že film ani nemá scénář, že ho napsal sám život. Snímek přitom nechává prostor pro fantazii, nejsou tu tu žádné doslovné scény, zajímavé je střídání dvou jazyků - francouzštiny a inuitštiny. A Kanada mě znovu přesvědčila o vysokých kvalitách své kinematografie. Jako bych to snad už dávno nevěděla. ()

thymus 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem náhodou narazila při přepínání programů v televizi, a teď se u mne zařadil mezi ty, na které se hned tak nezapomíná. Má v podstatě jednoduché linie - není přesycený ani dějem ani reáliemi ani komplikovanými postavami, a přesto nutí člověka přemýšlet a o „nezbytnostech života“ uvažovat. Pro hlavního hrdinu, Inuitu, jsou nejdůležitější věci ty, které ho udržují při životě – potrava, kožešiny na oděv a tuk do lampy. Je to ale také absolutní svoboda, nesvázanost s civilizací i „jeho“ krajina - rozlehlé pláně, kde ho ani stromy neomezují ve výhledu. Když mu toto všechno vezmou, i když je to pro dobro věci a ne navždy, je nešťastný a strádá. Touží po domově, po té největší nezbytnosti života, jakkoliv je v něm život tvrdý. - Krásný film… ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama