Reklama

Reklama

Nu lan wu hao

  • Čína 女藍五號 (více)
Sportovní
Čína, 1957, 86 min

Režie:

Jin Xie

Hrají:

Chaoming Cui, Yi Qin

Obsahy(1)

Film nejenže zkoumá problémy, s nimiž se mladá atletka potýká, aby se vyrovnala se svými ambicemi v oblasti sportu, ale také zachycuje osudy dvou různých generací čínských sportovců, jedné před osvobozením a druhé po něm. (lardko)

Recenze (2)

lardko 

všechny recenze uživatele

V Šanghaji byl před osvobozením Tian Zhenhua (hrál Liu Qiong) hlavním hráčem basketbalového týmu Donghua. Zamiloval se do Lin Jie (hraje Qin Yi), dceru majitele týmu (hraje Cui Chaoming). Kvůli přijímání úplatků šéf schválně chtěl, aby jeho tým prohrál s cizinci. Tian Zhenhua byl extrémně naštvaný a vedl tým k vítězství ve hře. Šéf byl velmi naštvaný, poslal gangstery, aby mu ublížili, a provdal svou dceru za někoho jiného. Uplynulo osmnáct let. Po osvobození byl Tian Zhenhua již basketbalovým trenérem. Jednou našel mezi svými hráči známou tvář. Ukázalo se, že tou dívkou byla Lin Xiaojie (hraje ji Cao Qiwei), dcera jeho tehdejší milenky Lin Jie . Nemá ráda sport, ale Tian Zhenhua je odhodlaná pomoci jí změnit názor a získat slávu pro zemi v budoucnu. Xiaojie se nešťastnou náhodou vážně zranila na soutěži a byla hospitalizována. Lin Jie ji navštívila do nemocnice a setkala se s Tian Zhenhua, která ji přišla navštívit. Dívali se na sebe se smíšenými pocity. Vyprávěli si každý detail posledních osmnácti let ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Čtyři rudé hvězdy dávám s tím, že si tou pátou přikrývám jedno oko a beru v potaz dobový a místní kontext maoistické Číny, kde filmy měly sloužit zejména jako státní propaganda a byly podřízené přísným mechanismům předběžné i následné cenzury. Ve srovnáním s pozdějšími Xieho díly ještě není Basketbalistka č. 5 tolik esteticky vytříbená, ale objevuje se v ní většina základních znaků režisérova rukopisu. Melodramatické a politické / státotvorné motivy jsou tentokrát namíchané v poměru 50 : 50 (cíle, o které postavy usilují, mají význam jak osobní, tak společenský). V kontextu žánru sportovního filmu je také zajímavé to, že snímek vůbec neukazuje "rozhodující" finální zápas a celkově si v něm člověk neužije příliš záběrů ze samotné hry. Ale aspoň se dočká odpovědí na otázku, jestli existuje rozdíl mezi muži a ženami a jestli hraní si s míčem slouží socialismu. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama