Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh rehoľníčky Bakhity, mladého dievčaťa zo Sudánu, ktorú pápež Ján Pavol II. vyhlásil v roku 2000 za svätú.  Alina Marinová prichádza v roku 1948 na konvent mníšok do Schia, kde práve zomrela sestra Bakhita. Alina si spomína na svoje detstvo, keď sa ako polo-sirota ocitla v jej rukách - v rukách rehoľníčky Bakhity, ktorá ju vychovala. Spomína si na jej neuveriteľný životný príbeh.
Mladú Bakhitu uniesol turecký generál, svoje dievčenské roky strávila v krutých podmienkach. Cestovateľ z Veneta Federico Marin ju však zachránil. Našiel jej nový domov - Bakhita sa starala o jeho dcéru Alinu v malom mestečku, v ktorom žil. Bakhita čelila nielen predsudkom, ale aj miestnej chudobe, ale jej milý prístup ju zblížil s miestnym kňazom Antoniom. Rozhodla sa, že bude rehoľníčkou a otec Antonio jej pomohol vstúpiť do kláštora. Martin chce, aby sa s ním vrátila do Afriky. Trvá na tom, aby mu cirkev vrátila "jeho majetok". Napokon - na nátlak súdu - musí uznať, že nemôže k Bakhite pristupovať ako k otrokyni, ktorou pôvodne bola. A tak sa Bakhita vydala na cestu viery. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

osslik 

všechny recenze uživatele

Dokonalý, silný, skutečný příběh, který zaujal celou naši rodinu ( včetně malých) tak, že jsme se začali zajímat o hlavní postavu . Postava není "slavná svatá" , typu matky Terezy. Pro nás velké překvapení, objev , že někdo takový opravdu žil. Hlavní postava je úžasně autenticky ztvárněna neznámou tváří . Fatou Kine Boye nehraje, postava Bakhity v ní ožívá, prostá jakékoli okázalosti. I vedlejší postavy a jejich životy jsou skutečné a do příběhu zapadají. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Křesťanský doják. Film, který vás skoro násilně nutí permanentně tahat suché papírové kapesníčky. Příběh Bakhity je krásný, nicméně i krásný příběh lze špatně zfilmovat. Z psychologického hlediska se bojím, aby někteří věřící nedostali z tohoto filmu depresi, jak jsou v porovnání s Bakhitou špatní a kamenosrdeční. Protože ruku na srdce, třeba já nemám ani promile z Bakhitina srdečního objemu. Psychologové často varují, aby zvláště ženy nesledovaly romantické slaďáky, protože by si mohly promítnout zdejší idylický vztah do svého, poněkud složitějšího života. Pokud vás však film inspiroval v dobrém, tedy v tom, že pro srdce neexistují limity a lze do něj pojmout celý svět, pak je to jedině dobře. Takoví lidé totiž existují. A svým příkladem jedny lidi táhnou, druhé nutí k sarkastickému úšklebku. Tak bude možná působit i tento film. Ale já se prostě nemohu zbavit dojmu, že tak silný příběh si vystačí sám a nemusí se v každé druhé scéně bulet :-) ()

Reklama

Bakhita 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejsilnějších filmů vůbec. Ve Fatou Kine Boye ožívá na plátně Bakhita, chudá otrokyně, týraná, opovrhovaná, daleko od domova, jejímiž jedinými zbraněmi jsou pokora a úsměv. Přestože se děj filmu lehce odchyluje od skutečného příběhu, myslím, že svatou Bakhitu vykresluje věrohodně a hlavně tak, že diváka její příběh osloví. Film ubíhá v pomalém tempu, nenabízí příliš mnoho akce, ale naopak dává divákovi příležitost přemýšlet nad životem této nenápadné světice. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Jeden z niekolkych filmov, podla ktorych si mozete vybrat oblubenych komentatorov na tomto portale ;-). Krasne spravene, krasna hudba, vyborni herci - a hlavne: pravdive. A to nie kazdy rad vidi pravdaze; ked sa totiz niekde ukaze pravdivo, ze existuju hlboke duse, ktore vidia dalej, nez len do svojho pupka, ze existuje obeta a dobro - tak vtedy vzdy vzplanie odpor a vysmech, potreba sliapat po ludoch dobru vec siriacich; funguje to ako spolahliva skuska spravnosti, co je dobre a co zle :-). Uplne verim tomu, ze hrdinska zena, navyse vyhlasena za svatu, rozdrazdi kdejaku zverinu - ale ved tak je to celkom normalne, nic nove pod slnkom. Pribeh ukazuje zivot a osudy cernosky, ktoru vlastnili/mucili/kupovali a predavali, sluzila, obetovala sa, milovala ludi, az hladala zmysel existencie a povod lasky - a nasla naplnenie svojej tuzby po laske a sluzbe Bohu medzi radovymi sestrami, v sluzbe nudznym. No a ze pribeh nebol len daka chobotina: ano, je dojimavy a nie je hanba si poplakat, preto sme ludia a nie opice. Asi bude nejeden animalek filmom sklamany :-D! Bez vahania 5*. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama