Láska hlohového stromu
Drama / Romantický
Čína, 2010, 114 min
Yimou ZhangHrají:
Dongyu Zhou, Shawn Dou, Xuejian LiPlakáty
Na konci kulturní revoluce se odehrává romance mezi dívkou z města a vesnickým mladíkem. Čínský klasik Zhang Yimou se ve svém nejnovějším snímku vrátil k citlivě vyprávěnému milostnému příběhu z venkovského prostředí, jaký ztvárnil v jednom ze svých nejznámějších filmů Cesta domů (1999). I tentokrát do hlavních rolí obsadil začínající herce a herečky; uvidíme, zda křehká Zhou Dongyu prorazí podobně jako režisérovy předchozí objevy Zhang Ziyi a Gong Li, z nichž se staly mezinárodní hvězdy. (FebioFest)
Renton
Scénář: Lichuan Yin, Xiaobai Gu, A Mei(17.3.2011)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $21,923,281║(27.1.2011)
Dadel
Zhang se ve svém nejnovějším filmu opět vrátil ke komornímu dramatu, což mu jde nejlépe. Jde o adaptaci v Číně údajně velmi populárního románu "Láska pod hlohovým stromem" o krátké, ale osudové lásce z Číny 70. let, jejímiž hrdiny jsou Sun a Jin (pro diváky Lostu: pohlaví jsou opačně). Jin je dospívající dívka, která přijíždí na venkov dokončit školu aby pak mohla nastoupit jako učitelka (je jen o něco starší než hlavní hrdinka filmu "Nikdo nesmí chybět", a zrovna tak hloupá a naivní). Sun je mladý geolog pracující nedaleko. Zbytek už si domyslíte sami. Příběh je velmi jednoduchý, civilní, ale jak už to Zhang umí, velmi nabitý emocemi. Konec je tentokrát velmi silná káva, jedno oko nezůstane suché. Nejblíž má tento film asi k "Cestě domů". Ze Zhou Dongyu by mohla být nová Zhang Ziyi.____btw, díky tomuto filmu už vím, proč se čínským perům říká čínské. Protože jsou z Číny!:)____Titulky zde(13.11.2010)
Aky
Pozvolna plynoucí smutný příběh o nenaplněné lásce, ale také o idiotství ideologie - jakékoliv ideologie, která se snaží dirigovat jiným životy, protože oni sami by tak dobře žít neuměli.(24.3.2012)
GodComplex
Cesta domu 2. Zhanguv navrat k jeho oblibenemu tematu - oldschool vesnicka/malomestska lovestory, kde je k dispozici o neco mene uchvatne prirody a hudby a naopak o neco vic vkusne pobledlych grafickych filtru, komplexnosti a odkazu na komunisticky rezim za obdobi cinske revoluce. Ziyi Zhang je zde nahrazena velmi podobnou (vzhledove i naivitou charakteru) Xuejian Li. Samotna romance uz nema tak primacary poeticky drive jako v Ceste domu, ale o to je zajimavejsi a fatalnejsi. Skvela kinematografie, sympaticti herci a emoce. Pro fanousky Yimou Zhanga a asian romantickych dojaku povinnost. 8/10(9.12.2010)
sochoking
No konečne som zistil, prečo sa hovorilo klasickému, našemu guličkovému peru,čínske pero, lebo komunistické čínske svine šetrili na atrament v mene revolúcie! Príbeh to bol ošúchaný, stokrát videný a je mi jedno, že hlavný hrdina skapínal, nech, ved bol komouš, ale atmosféra filmu sa mi veľmi páčila a preto dávam za tri.(6.4.2012)
profhubert
Z Cesty domů jsem byl nadšen. Bral jsem ji jako jeden z řady Zhangovo pokusů o zpracování žánrově zcela odlišných filmů a byť balancovala na hranici kýče, byla pro mě malé zjevení s těžko opakovatelnou poetikou. Láska hlohového je jen zbytečný krok vedle. Natočeno bez sebemenší invence s velkou dávkou podbízivosti.(15.11.2010)
toffy
Presne kvoli takymto filmom sa mi coraz viac zacina pacit cinska/japonska filmarcina :)(22.3.2011)
punka27
Mne sa na tých ázijských filmoch... drámach/ romantikách páči tá nevinnosť, ako im stačí, že sú spolu, ako sa tešia z každej chvíle.. ako z každého dotyku a myslia si, že robia niečo zlé. Pekný príbeh, kúsok o komunizme, kúsok o poznávaní,, veľmi veľa o láske.(12.3.2011)
Medea86
Tak s tímto filmem to bylo krásné poetické odpoledne. Naivita hlavní hrdinky byla vážně roztomilá a ten konec...no ten mě vážně dostal. Rada těm co nemájí rádi podobné filmy: Radši se koukněte na něco s Brucem W. nebo se Štefanem (Segalem), abyste tu pak nemuseli dávat odpad apod.(17.4.2012)
PetrC.
I když Zhang Yimoua zrovna dvakrát nemusím a příliš jsem od něj neočekával, přesto je pro mě jeho poslední film velkým zklamáním. Pan režisér se svezl po naivitě a nostalgii čínského publika, ale mne touhle slátaninou tedy rozhodně neoslovil. Skóre sice zachraňují hudba a kamera, i tak to ale stačí jen na 45 %. Pár vět k filmu na stránkách CRI.(5.11.2010)