Reklama

Reklama

Orion

(festivalový název)
Írán, 2010, 78 min

Obsahy(1)

Studentka Elham se zamilovala do sympatického Amira a přišla s ním o panenství. Její milenec se ovšem nehodlá ženit – a dostává tak Elham do zoufalé situace. Když vyjde veřejně najevo, že dívka už není panna, skončí ona i její bývalý přítel před soudem. Amir se pod tlakem rychle začne měnit z chápavého přítele v pragmatika, který na milenku naléhá, aby změnila výpověď a zapřela, že ji zhanobil právě on. Situaci nešťastné Elham může její otec podle tradice řešit jen jediným způsobem. Režisér Zamani Esmati s lakonickou působivostí popisuje beznadějné postavení inteligentní, vzdělané ženy v tradičně strukturované muslimské společnosti. V pozadí působivých minimalistických obrazů svého psychologického dramatu si autor klade otázku, co je to za společnost, která považuje tragický příběh Elham za přijatelný. Na střihu snímku, natočeného v nejlepších tradicích íránské kinematografie, se jako konzultant podílel známý režisér a scenárista Jafar Panahi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

markuc 

všechny recenze uživatele

Dalsi lzive predstaveni programu. Sliboval neco o utlacovani zen v Iranu, nic ohledne toho nebylo pritomno, anebo to bylo schovane za fakta, ktera jsou vseobecne znama (tudiz nicim neprekvapi). Film me utvrzuje v tom, ze pseudodokumenty na festivalu bud nemaji co delat, anebo je programove tymy neumi vybirat. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

No...jak bych to řekla...čekala jsem víc - i popisek filmu v programu byl zajímavější než film samotný! Co se týče tragického příběhu a otázek, které si autor pokládá, bla, bla, bla, měl by to radši pouštět jenom ve svojí zemi, obávám se, že film "natočený v nejlepších tradicích íránské kinematografie" je jen pro vyvolené... (edit: Možná jsem to viděla příliš brzy a s tím, co vím dnes, se znalostí kontextu, bych u toho tak beznadějně neusínala.) ()

Reklama

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých (Orion / THE ORION / Orion) - Delegace filmu vedle nás ronila slzy... Bohužel se mnou to nic nedělalo... Tento film mě naopak ujistil v tom, že si musím pro příště při výběru programu více všímat z jaké země film pochází, abych se podobným chybám vyvaroval - 7. 7. 2010 - kino Thermal - Malý sál - Karlovy Vary - 25% ()

klaarka 

všechny recenze uživatele

K úmyslu napsat komentář mě dovedla četba stávajícíh třech příspěvků, které podle mého názoru úplně zkreslují pohled na film. Řekla bych, že Orion už byl natáčen pro západního diváka a proto v žádném případě není nepochopitelný či nudný, jak z komentářů vyznívá. Jeho poselstvím je naopak přinášet svědectví o komplikovaných vztazích v ortodoxním muslimském světě dnešního Íránu, kde obyčejné lidské starosti, lásky a bolesti, narážejí na zdi starého světa a jeho zákonů, proti kterým není odvolání. Strach v černých očích řekne více než slova a poušť ve své nekonečnosti slévá dobro i zlo, takže jen stěží rozeznáme jejich hranice... Orion velmi doporučuji, pro mě osobně jeden z vrcholů letošních Varů. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Na střihu snímku, natočeného v nejlepších tradicích íránské kinematografie, se jako konzultant podílel známý režisér a scenárista Jafar Panahi. [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)

Reklama

Reklama