Reklama

Reklama

Podkarpatská Rus

  • angličtina Subcarpathian Ruthenia (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1937, 11 min

Režie:

Adolf Lehner

Scénář:

Adolf Lehner

Obsahy(1)

I v roce 1937 je Podkarpatská Rus taková, jakou ji chceme znát. Karpathorussland, hlásá německý titulek československého filmu, „je jedinečná, romantická země a tvoří most mezi kulturou západní a východní.” Most, kde vedle sebe tepe moderní duch Mukačeva, zatímco jinde muži svážejí dřevo, zpracovává se len a pasáci dobytka tančí do rytmu vesnické muziky. Záběry polských a rumunských pohraničníků ale už dávají tušit, že po mostech se nejen chodí, ale i dupe a že rytmus místního života budou již brzy udávat děla. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (3)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Adolf Lehner stvořil filmový bedekr v prvorepublikovém vnímání času a života. Pochopitelně jsou zajímavé záběry z míst, která se během vývoje proměnila. O nic více nejde. ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

Ale taky oproti pohledu Weisse nebo Plicky tenhle jediný z těch tří ukazuje přímo existující místa s titulky, takže můžeme srovnávat s tehdejším Užhorodem, Chustským hradem, Mukačevskou pevností, Rachovem, Jasiňou a Brustury, nyní Lopuchovem. Takže celkem dost wtf (v dobrém)! ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Místo komentáře byly k filmu udělány cizojazyčné popisky, a to anglické, francouzské a německé. Dochovala se pouze verse filmu s titulky německými. (JoranProvenzano)
  • Film byl součástí zamýšlené vlastivědné série Krásy Československé republiky určené pro promítání v zahraničí. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama