Ashita no Joe

Japonsko, 2011, 131 min

Fumihiko Sori

Na to jak to byl vcelku očekávaný film a jak se na to Jamappi a Jusuke připravovali, tak mě to zase až tak moc nevzalo. Ke konci jsem sice nevěděla komu fandit a v několika chvílích jsem to víc přála protivníkovi než Joeovi. Nakonec to dopadlo, jak to dopadlo, tedy takhle: výsledek v ringu a dovětek byl tak nějak jasný od pádu Jusukeho, ale proč proboha poté ještě takové protahování? Copak to nešlo udělat kratší? Pro mě to má přepálenou stopáž s hluchými místy, nevýraznou hudbou, dospělejším Jamappim, sympatickým protivníkem a podivnou omáčkou, která to tak nějak dochucuje. Pro fanoušky sportovních filmů, kde nikdo příliš nefilozofuje, bych to mohla doporučit. Pro fanoušky Jamappiho taky. Pro fanoušky předlohy asi také - pro srovnání. No a zbytku? Jsou lepší filmy.(25.11.2011)

Tak tohle se mi těžko hodnotí hned z několika důvodů, hlavním pak je asi ten, že japonské filmy pro (středo)evropana jsou prakticky samostatným sub-žánrem a je otázkou, jestli je tak tedy i hodnotit. Objevují se zde klasické prvky východní tvorby, jako jsou mísení kýčovitých vypravěčských technik s filozofováním o důležitých hodnotách, nebo třeba střídání precizně detailních záběrů s něčím, co by člověk čekal spíš v telenovele. Nic z toho ale není záporem, protože to patří k věci (ale právě nám, evropanům, se to může zdát přehnané až za hranici únosnosti.) Příběh jako takový kombinuje stokrát ohrané sportovné téma (pokud řadíte box mezi sporty...) s něčím novým a neotřelým. Kdybych se oprostil od veškerého kontextu, asi bych to za velmi dobrý film neoznačil, ale jako zajímavost pro zpestření to rozhodně stojí za shlédnutí.(2.2.2012)