Nostradamus: 500 let poté (TV film)
Nostradamus: 500 Years Later
Dokumentární
USA, 2003, 90 min
Hrají:
Edward HerrmannObsah
Před 500 lety po sobě zanechal pozoruhodný Francouz jménem Michel de Nostradamus jeden z nejvýjimečnějších písemných odkazů všech dob, objemnou kroniku zachycující stovky událostí, k nimž dojde v průběhu následujících dvou tisíc let. Dnes jsou jeho proroctví fenoménem.
Žil ve věku pověry a magie. Mnozí věří, že předpověděl nástup Adolfa Hitlera, Napoleona Bonaparte i Louise Pasteura. Poslední datum, jež Nostradamus zmiňuje, je rok 3797. Po tomto datu již další proroctví nejsou. V dokumentu navštívíme jeho rodné místo v jižní Francii a půjdeme po jeho stopách coby lékaře, astrologa a věštce. (oficiální text distributora)
Caesius S.
Jak je možné, že i po půl tisicíletí je Nostradamus stále populární a spousta lidí je přesvědčena, že na jeho "předpovědích" něco je? Odpověď je nasnadě, stačí si v noci zapnout televizi, zajít ke kartářce nebo přečíst si horoskop. Každý, kdo dokáže dostatečně mlhavě a nesrozumitelně formulovat běžné události a při tom se striktně vyhýbá jakýmkoli datům, jménům a faktům jiného druhu, může se stát s trochou psychologie důvěryhodným věštcem. Ve výčtu Nostradamových "úspěšných předpovědí" vidíme pouze události, jež se staly a lze je s texty spojovat jen při velké dávce fantazie. I ten největší odborník na problematiku není schopen na základě Nostradamových textů predikovat události dopředu, což nás jako i u jiných fenoménů vede do slepé uličky víry, kterou zatím nelze potvrdit ani vyvrátit.(24.4.2011)
| Na levném DVD od: | 06.09.2010 Filmexport |
|---|