Reklama

Reklama

Koleda

(amatérský film)
všechny plakáty
Česko, 2008, 12 min

Režie:

Martin Doležal

Obsahy(1)

Je Velikonoční pondělí a tři mladí koledníci obcházejí každý dům, na který narazí. Když ale zazvoní na dům, kde údajně bydlí jejich bývalá spolužačka Jindřiška, zjišťují, že to byla nejhorší věc, kterou kdy udělali... (Matared)

Recenze (7)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

„Kropenatá slepička, snesla bílá vajíčka, obarvím je, vymaluji, všechny chlapce podaruji...“ ...zpívá si na začátku filmu „velikonoční zajíček“. Jenže jak ušetřit za barvu na vajíčka? I s tím si nakonec poradí. Co na tom, že budou všechna červená... Tři již notně podroušení a společensky unavení koledníci se po krátkém „nefyzickém“ souboji s jiným koledníkem prokoledují až k domu „velikonočního zajíčka“. Vykoledují si další rundu panáků, jenže ouha, proberou se svázaní ve sklepě, kde jim společnost dělá evidentní mrtvola. A nahoře koleduje další koledník..... Zajíček zřejmě nebude tak roztomilý. Tenhle černěkomediálněhororový kraťas má notnou dávku humoru (úvodní „souboj“ koledníků, stylizace „velikonočního zajíčka“) a částečně i (náznakové) brutality (úprava pomlázky „velikonočního zajíčka“, vrtačka). Celý se, až na úvodní a závěrečnou zpívanou koledu, odehrává takřka beze slov. Na dané podmínky (zařízení, finance atd.) je přístup autorů docela povedený, místy dobrá práce s kamerou a střihem (hlavně při těch tvrdších scénách – padající koledník), dobrý hudební doprovod. Ani herci a herečky nejsou zase tak tragičtí, obzvláště bych pochválil výběr hlavní ženské role, Tereza Kolouchová v sobě třímá jisté osobní kouzlo (anděla s ďáblem v těle) a pro tuto roli se skvěle hodí. Docela mě pobavil i koledník pojídající čokoládu. Prvním negativem snímku je u podobných snímků hlavně zvuk, ale s tím se zřejmě v daných podmínkách více nenadělá. Pak bych ještě zkritizoval další nešvar snímků této kategorie (krátkometrážní & amatérské), když dojde na brutálnější scény, není to moc ukázané a jako by to tvůrci chtěli mít hrozně rychle za sebou. I když Koleda odhalí mnohem více než někteří její krátkometrážní kolegové. Obzvláště upravená pomlázka mi přišla jako dost dobrý nápad. A poslední výtka – většina scén nevypadá moc promyšleně, jako by to bylo brané na „první ucházející“ a dále se o tom více nepřemýšlelo, co a jak by se mohlo upravit. Jak už jsem zmiňoval – hodně rychle to mít za sebou. Což všechno odpovídá takřka spontánnímu způsobu vzniku filmu. Nápad natočit něco takového vznikl zhruba necelé dva dny před samotným natáčením, jeden den zabraly přípravné práce, následující den bylo všechno natočeno a pak jen dáno dohromady. Není tedy divu, že nebylo moc času nad celým dílem více přemýšlet a domýšlet ho. Což je zřejmě škoda. Námět není vůbec špatný, konečné provedení Koledy ne že by se nepovedlo, ale věnovat tomu více času, mohl to být hodně dobrý krátkometrážní snímek. Navzdory pozadí a rychlosti svého vzniku je Koleda ucelený snímek, není to jen slepenec několika poměrně dobrých nápadů, které autory zrovna teď napadly a trochu chaoticky je poslepovali oslími můstky, jak se někdy stává. Má odvíjející se děj, který vygraduje. Na svou délku má jasně daný začátek, průběh a závěr. Má humor a sice předvídatelnou, ale dobrou pointu. Ocenění: nejlepší amatérský film na festivalu Jahodový Jam 2008 nejlepší krátký film na festivalu Stopa Stáni Skřivánka 2008 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já taky piju na velikonoce všechno kromě vody, ale tohle se mi rovněž zas až tolik nelíbilo. Skoro celou dobu jsem se nudil, nebo lépe řečeno jsem očekával, kdy se to pořádně rozjede a ono nic. Jen naskočili závěrečné titulky. Jednou se na to podívat dá, ale víckrát už u toho ztrácet čas nebudu. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Hororová říkanka ala Noční můra z Elm Street docela funguje, no o zbytku filmu se to tvrdí už těžko. Ale herectví Kolouchové se nezdá býti úplně marné. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený nepříliš originální příběh. Velmi se mi líbil moment, kdy dívka zavrtí zadečkem a kluci okamžitě vzpřímí pomlázku. Nádherně to totiž ukazuje, čeho že je to velikonoční plácání holek metaforou. Stačí ve slově "vyšupat" změnit jedno písmeno že. Kluci k šupání používají pruty a našupané holky po určité době po aktu vydají plod, vajíčko. Ale zpátky k filmu, myslím, že když se ti tři kluci dokázali osvobodit, už by je ona dívka nebyla schopna přeprat, ač vyzbrojena vrtačkou a sadisticky upravenou pomlázkou. Stačilo by, kdyby z té chodby ustoupili do prostornějšího sklepa. Za prvé by se pak na ni mohli vrhnout ze všech stran a za druhé, ta dívka nevypadala, že by pamatovala na prodlužovačku. ()

Paesant 

všechny recenze uživatele

Díky za upřímný pobavení v předvelikonočním čase...čert vem amatéřinu, tohle je využití slovanskýho folkloru, o kterym se Eli Rothovi může jen zdát ! ()

Reklama

Reklama