Reklama

Reklama

Záhada písečného netvora

(TV film)
Československo, 1992, 34 min

Hrají:

Boris Rösner (vypravěč), Michal Suchánek (vypravěč)

Obsahy(1)

Na naší planetě jsou stále místa, skrývající svá tajemství, místa, kde možná žijí tvorové, o kterých víme jen to, že by mohli být. Prostřednictvím dokumentárního filmu z roku 1992 se zúčastníme výpravy do pouště Gobi za záhadou jednoho z oněch bájemi opředených živočichů - písečného červa Olgoje Chorchoje. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

StrYke 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý výpravný dokument o Olgoje Chorchoje, kterého jsem dosud znal jenom z těch nejpodrobnějších knih o kryptozoologii. Tento dokument mě utvrdil v tom, že Česká republika (v tomto případě ještě Československo) dokáže natočit kvalitní dokument na toto téma, a to nejen díky velikánovi českých záhadologů Arnoštu Vašíčkovi (bezchybný Na lovu příšer, zajímavý Panoptikum podivností). Záhada písečného netvora je natočená zajímavým stylem, který mně osobně moc nesedl, ale stejně se z něj dá získat spoustu zajímavostí o písečném červovi. Výpravný příběh, který připomíná cestopisný dokument, uvolňuje tempo dokumentu a vrcholem je potom příhoda, která se stane jednomu z cestovatelů (to mě trochu znepokojilo v důvěryhodnost filmu, protože taková nehoda se jen tak nevidí). Trochu zamrzí ta krátká stopáž, já bych se klidně ještě pár minut koukal, a i smutný (ale očekávaný) nezdar tvůrců. Rozhodoval jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, vzhledem k tomu, jak rychle to uběhlo, se však skláním k tomu lepšímu hodnocení. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Pan Mackerle svým vystupováním v pořadech Magion a Vega zpopularizoval bájného Olgoje Chorchoje tak, že ho dnes zná v České republice možná víc lidí než v samotném Mongolsku. Pokud máte smysl pro humor "dokument" se Vám bude pro svůj lehce bizarní nádech líbit. Navíc jej doprovází krásná kamera, která dokumentuje atmosféru Mongolska po pádu komunismu a před příchodem masového turismu a divokého kapitalismu. ()

Reklama

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

K tomuto trápnemu dielu som kedysi napísal komentár, ktorý zázračne zmizol. Asi niekto spriaznený nezniesol opodstatnenú kritiku. Pamätám si ako drzí Česi prišli do Mongolska, kde moralizovali o politike a nepochopiteľne hádzali výbušniny, aby akože vylákali olgoja chorchoja. Za to ich mali zavrieť. Aspoň vidno, čo si myslia o iných. Prečo v ČR niekde neodpalujú bomby a policajtom môžu vysvetliť, že chcú len zo zeme vylákať tvora o ktorom neexistuje dôkaz, že existuje. Aktéri v tomto pseudodokumente sú buď nadrogovaní, alebo arogantní drzí koko** nerešpektujúci zákony inej krajiny. Proste z fetovaní anarchisti!. Aspoň si na konci nakreslili svoje vyhulené predstavy ako ten olgoj chorchoj vypadá. Fakt super a máte to za odpad! ()

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Krásný dobově naivní dokument uvolněné atmosféry počátku devadesátých let. Překrásné záběry krajiny, dobrodružné putování cizinou s vidinou objevení bájného Olgoje Chorchoje, nezdar i tajemná zápletka na konci. Pro všechny záhadology či dobrodruhy se jedná o vpravdě příjemné podívání, které poněkud rozpačitě podtrhuje hlas Michala Suchánka, kterého snad v žádném jiném dokumentu neuslyšíte. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Olgoj Chorchoj, Ulanbátar, Láma, els. Naivní dokument, který díky slovnímu pokresů bánů Borise Rősnera a Michala Suchánka (!) zní spíš jako nějaká dobrodružná rozhlasová hra, tvořená čtením deníkových zápisků. Co se samotného mýtů Olgoje chorchoje týče, je dokument v pravdě prachbídný a přestože se jedná o jednu z nejzajímavějších kryptozooligckých potvor, je zde věnováno nechutně málo prostoru (asi tak 46.7 vteřiny) otázce vzniku mýtu. Ovšem závěr, kde Mackerle ve spánku halucinuje o červu a na těle mu nakáčou modřiny už je jen z říše bizarní blbosti a dokonalého guilty plesure. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • V českém prostředí psal o olgojovi také popularizátor kryptozoologie Jaroslav Mareš. (Homerking)

Reklama

Reklama