Malí zloději (TV film)
Gypsy Child Thieves
Dokumentární
Velká Británie, 2009, 52 min
Neradostné dětství malých Rumunů na předměstí evropských velkoměst. (oficiální text distributora)
Hismael
Veškerá integrace a začleňování do společnosti, které probíhalo mnoho let se evidentně neosvědčilo a je u podobných cikánských spolků naprostá ztráta času i peněz. Dokument ukazuje tradici romského drzého okrádání lidí po generace, kde už u některých jedinců nejde o přežití v těžké životní situaci, ale o rozšiřování stále většího majetku a financí. V dokumentu tak uvidíte kontrast mezi nejchudší bandou dětských zlodějů a cikánských bossů, kteří staví za nakradené peníze obří paláce. Běžné hledání práce jde mimo celý tento pořad. Téma zneužívání sociálních dávek se jako zázrakem zde neřeší a místo toho se živnost zakládá na kradení, žebrání a prodávání dětí. Konec zanechá dojem, že tradice a mentalita nepracujících romů se nemá šanci změnit..(20.11.2011)
juta
- "Proč jste přišli do Španělska?" - "Žebrat, krást, proč bychom nemohli krást z bankomatů? Kdo říká že nemůžeme krást? A když mě chytí... to se toho stane!" Nehorázná drzost těch malých cikánů, jim je prostě jedno, že je zadrží, pustí je a druhý den to je opět nanovo. Dokument je hodně zajimavý, ale k těm co byly natáčeny nemám co říct, to bych tady musel hodně nadávat. Je to hrůza. Myslím si, že naprosté většině není pomoci.(13.1.2012)
prasacimor
Vyzerá to tak, že súdruhovia v Bruseli s vidinou Veľkej Európy čím skôr, sa minimálne v prípade Rumunska so vstupom "mierne" unáhlili. Teraz majú, čo určite nechceli, ale čo určite mohli očakávať.(2.7.2011)
Marek1991
Výborný dokument o živote väčšiny rumunských rómov v západnej európe. U nás vo východnej žijú väčšinou v osadách a nechodia často do miest, ale keď už áno, tak by sa to dalo prirovnávať. Dôležité je, že to robil Róm a rómovia sa tam úprimne vyznávali. Určite to nie sú všetci, ale väčšina nežije moderným a dôstojným, či zdravým spôsobom života a treba to zmeniť a takéto dokumenty k tomu dopomôžu.(2.4.2012)
Vikta
Nikde nebudou pracovat, všude budou krást. Nic víc, nic míň...(21.6.2011)