Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léto 1780. Při cestě do Salzburgu uvázne divadelní skupina Emanuela Schikanedera (Max von Thun) a jeho věrné manželky a podporovatelky Eleonory (Lisa Maria Potthoff) kvůli nedostatku peněz, nápadů i chybějícímu povolení pro představení v malé horské vesnici na rakouské hranici. Tam se právě vyhrocuje spor horníků s lakotným majitelem dolu Paccolim (Erwin Steinhauer).  Schikanederovi začínající vzpoura rychle vnukne myšlenku na novou hru.  Ale zanedlouho „stávkují“ nejen horníci, ale také členové divadelní společnosti. Zdá se, že samotnému Schikanederovi mnohem více záleží na tom, aby mohl trávit svůj čas s vyšší společností, než na nich, které hostinský odmítá nadále živit, dokud Schikaneder nevyrovná nezaplacený účet. Narychlo připravené představení pod otevřeným nebem, na nějž ohlásí návštěvu i W. A. Mozart ale vede k nečekaným a silným komplikacím. (elizabeth_ba)

(více)

Recenze (1)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Včera jsem se konečně dostala k tomu, abych zhlédla tento film o rakouském divadelním herci, pěvci, režiséru a básníkovi Emanuelu Schikanederovi. V příběhu, odehrávajícím se v roce 1780 v zapadlé hornické vesnici u Salzburgu, se tak trochu stírá hranice mezi divadlem a skutečným životem (což než jsem pochopila, jsem si něco musela pustit i vícekrát), často jako na divadle po dokončení jednotlivých obrazů ze života padala opona. Sem tam člověk neveděl jestli se už ta věc odehrála nebo se teprve chystá, herci přehrávali, taky jako na divadle (což tak mělo být), a nedalo s usoudit, co je to za útvar (pravděpodobně historická komedie se zpěvy) ale každopádně to působilo velmi zajímavě. Co ještě bylo zajímavého a co se podepsalo na o něco vyšším hodnocení, než by film obdržel bez toho a) fešný Max von Thun (že je fešný, vyzdvihuju snad u každého jeho filmu, ale zde je navíc v působivé ;-) roli) b) se to natáčelo v Českém Krumlově c) konečně jsem viděla Nicholase Ofczarka, tedy Záviše z Falkenštejna z König Ottokars Glück und Ende (v tomto filmu hrál Wallerschenka, jednoho z členů Schikanederovy divadelní skupiny, který hrával protikladné role k Schikanederovi, no a, jak už jsem říkala, divadlo se prolínalo se životem, takže ... a dost, abych neudělala spoiler). Tady doporučuju skončit čtení pro všechny, kteří nic nevědí o mé posedlosti zvané Záviš z Falkenštejna (nesouvisí to s tímto filmem). Dále budou číst jen ti, kteří ji už nějaký pátek znají a vědí. ********Předeslanou radostí z vidění však u Ofczarka pro mě pozitiva (a sociální jistoty) končí, aspoň co se týče jeho vzhledu, protože ač se mu nedá upřít jisté charisma (zas by se dal vytvořit pěknej spojler), jelikož se podle mě nenarodil pro kostýmní role (narozdíl od Maxe v. T.) a já osobně bych o něm rozhodně nikdy neřekla, že je to pěknej chlap immo super, když stojí právě vedle von Thuna, takže jako Záviš pro mě určitě bude zklamáním, ale o tom, až "König Ottokars Glück und Ende" zhlédnu a přesunu tam i tohle. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

  • Hned první scéna v divadle byla natáčena v zámeckém divadle v Českém Krumlově. (ROASTER)
  • Hudebníci v divadle hrající pod pódiem jsou hudebníci z Českých Budějovic. Hudba ve filmu byla vytvořena až ve studiu, hudebníci tedy "hrají" předehru Dona Giovanniho jen kvůli vizuálnímu efektu souhry. (ROASTER)

Reklama

Reklama