Velký závod

• Austrálie

Cup, The

Austrálie, 2011

Simon Wincer

Nečakal som nič originálne ani inovatívne a ani som nič z toho nedostal. Je to priemerný snímok z oblasti konských závodov. Nič výnimočné, nijak zvlášť oslnivé ani po hereckej stránke ani po režijnej stránke. Film vyšumí veľmi rýchlo a onedlho si na to už ani nespomenete. 55%(3.3.2012)

Určite každý pozná ten príjemný pocit, keď z treskúcej zimy príde dnu do vyhriatej izby a dá si šálku teplého čaju. Takúto šálku v podobe drámy z prostredia džokejov a ich vzťahu ku obdivuhodným, krásnym stvoreniam koňom naplnil tento Veľký závod. Čím to bolo? Výbornými snímkami kamery ako aj dobrým, emociálnym a jednoduchým vykreslením skutočného príbehu rodiny, ktorá stratila otca, syna a zároveň brata hlavného predstaviteľa, ktorý napriek všetkému zlému ostal v sedle svojho obľúbeného žrebca. Každopádne lepší priemer 60%.(12.3.2012)

Síce pekné...ale autori nedokázali využiť potenciál príbehu na to, aby ľudom padla sánka, a boli ohúrený dokonalosťou. Aby sami chceli sedieť v tom danom okamihu na koni a cválať s vetrom o preteky.(3.2.2012)

• rigby

Začátek je velmi nadějný, vypadá to na výborný film. Bohužel to sklouzne do záplav slz, sentimentu, objímání a velkých prázdných slov. Pointa je předem snadno odhadnutelná, takže se žádné velké drama nekoná. Ale jinak je to dobrý odpočinkový film.(11.2.2012)

Nikterak výjimečný film, který přesto dokáže zaujmout svým dojemným příběhem, i přesto neoslní.(12.2.2012)

Tento snímek je ROZHODNĚ neoceněný tak, jak by si zasloužil... Už jen proto, že je dle skutečných událostí... Damien a jeho starší bratr se stali žokeji i přes to, že jejich otec zemřel při tomto nebezpečném sportu. Ale chtěli být jako on, byl jejich vzorem. Oba dva bratři mají velmi slibnou kariéru, avšak Damien má v sobě něco víc - je jeden z nejlepších Australských žokejů doby. Bohužel, svět se mu zhroutí jako domeček z karet, když jeho bratr umírá v nemocnici po tom, co jeho kůň při závodu zakopává a celou vahou na něj spadne... Rodina je zdrcena a Damien váhá, zda Melbourne Cup odjet či ježdění nadobro nechat... Nakonec se však podporou Irish rozhodne, že pojede a nejslavnější závod světa vyhraje pro zesnulého bratra - a dokázal to.... Byla jsem velmi dojatá, stejně jako u Phar Lapa...(6.4.2012)

V roku 2011 sa natočilo viacero životopisných filmov. No porovnávať nechcem, ale Soul Surfer je tiež 2011 a životopisný, ale z iného súdka, z kvalitnejšieho súdka. Ako príbeh je to krásny a inšpiratívny, ale... zaslúžil by si lepšiu réžiu a nehrať tak na povrchové hollywoodske citové klišé. Veď to rozum dá ako to preboha skončí a čo bude ďalší krok po tragédii. To je ako pozerať sa na rozprávku od Disney, neočakávate masové vyvražďovanie, ale roztomilosť. A tu som očakávala to, čo som dostala. Použijem klišé ako samotný film: Nenadchlo, neurazilo... 55%(28.4.2012)

No-je to tak-australané tyhle filmy o koních prostě náramně umí-jako třeba Phar Lap.A není se co divit,když je to v podstatě jejich národní sport.A stejně jako Phar Lap je i tento silně emotivní film natočen podle skutečnosti.Naštěstí Velký závod nemá konec tragický.Já se vždy těším na každý film o koních a světě okolo nich.Media Puzzle-nebo spíš ten jeho koňský představitel-byl nádherný-vlastně asi všichni koníci ve filmu.(1.2.2012)

• viktu

Klasický film na sobotní odpoledne,kdy zatímco utíkají koně,utíká i čas(6.2.2012)

Další australský film o mimořádném koni, ale bohužel ze všech filmů je Velká závod nejslabší, nebylo to hrozné, ale chyběla tomu trošku šťáva, který by vyvolala více emocí.(26.2.2012)

• ruza727

Nieco podstatne mi tam chybalo.Myslela som si,ze v tom filme budu hlavne kone,ale hlavny tam bol zokej so svojou rodinou.Bolo to len obycajne a velmi slabe drama.(22.4.2012)

Na tomto filmu je nejzajímavější zcela jistě příběh. Se zpracováním je to trochu horší. Filmu by možná prospělo míň dojemných scén. Z šedi filmu vyčnívá trenér v podání Brendana Gleesona. Pro koňáky určitě vyhledávaná záležitost. Já ale koňák nejsem, tak jen tři hvězdy.(22.5.2012)