Reklama

Reklama

Čarodějnice

(seriál)
  • Německo Witches
Německo, 2003, 3x54 min

Obsahy(1)

Evropa v jedenáctém století je pustou krajinou s rozsáhlými lesy a nekonečnými močály. Malé osady jsou rozptýlené. Železo je málem vzácnější než zlato, sotva nějaká stavba z kamene. Dřevo je nejdůležitější surovinou, jeho získání je nebezpečné. V lesích žijí divoká zvířata a divocí lidé. Les je místem kouzel. Ukrývá to, čemu lidé nerozumějí. Obecně platí, že každá společnost si vykonstruuje něco, co představuje něco podivného, nepříjemného, špatného. Většině společností připadla tato role takzvaným čarodějnicím. Lidé věřili v černou magii od pradávna. O čarodějnicích se však přitom ještě dlouho nemluvilo. Lidé se báli kouzelnic a zlých příšer, které létají v noci. Středověká církev to považovala za výplody fantazie, ďábelské iluze. Proti těmto pohanským pověrám bojovali kněží kázáními a církevními tresty. Stavěli se však proti krutému pronásledování domnělých čarodějnic, jako tomu bylo v bavorském Vöttingu. V řadě případů zašel strach lidí tak daleko, že údajné čarodějnice nejen zabili, ale dokonce i pozřeli. K tomu se vztahuje mezi jinými výnos Karla Velikého věnovaný podmaněným Sasům, jenž v takovém případě hrozí trestem smrti. Středověká církev vycházela z toho, že existují lidé, které na čarodějnice věří, ale že to jsou v zásadě hloupí, pověrčiví lidé, které je nutné lépe vzdělávat, aby nevěřili těmto ďábelským klamům. Ale dodnes například celosvětově existuje, někde občas dokonce bují: fenomén sousedské nevraživosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Paity 

všechny recenze uživatele

Tuším, že něco podobného jsem viděl na Discovery Channel a to mělo kvalitu o dva řády víše. Pro "záhadology" ale i tak zajímavé. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument o dějinách čarodějnictví a inkvizice i o jejich důsledcích v minulém století. SPOILER! Nejzajímavější pro mě bylo zjištění, že církev proti lidské nevědomosti a nenávisti vůči "čarodějům" nejdříve bojovala. Čaroději byli pojmenováni lidé, kteří se v něčem lišili od zaběhnutých norem a byla v nich hledána příčina všech neštěstí, nezdarů a zkázy. Teprve později církev usoudila, že by se i jí mohly procesy, vyvolávající strach mezi lidmi, hodit k upevnění vlivu a moci. Inkvizice byla církevní institucí, popravy na základě jejich rozhodnutí vykonávala světská moc. Podrobné seznamy starých inkvizičních procesů včetně osob a přesných způsobů mučení byly objeveny v archivech SS na konci II. světové války. Okultistická hnutí silně pronikají ve 20. letech min.století do vlivu nacionálního socialismu a jako ideál si zvolili Adolfa Hitlera. Po vzoru starých procesů si našli nové "viníky všeho zla na zemi" a důsledky známe všichni. A církev znovu žehnala jejich zbraně, stejně jako ve středověku. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který ve mě vyvolával silné emoce. Je opravdu strašné, co nevzdělanost ve společnosti lidem přinesla a jak v daleké i nedaleké historii vše jiné a nevysvětlitelné mělo svou falešně vysvětlitelnou podobu, po které zpravidla následoval krutý trest. A nejhorší je, že ač ne v této formě, stále v jistém slova smyslu i dnešní lidé hledají kolem sebe své "čarodějnice". 80% ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama