Reklama

Reklama

Cesta - příběh života a smrti

(festivalový název)
  • Velká Británie The Road: A Story of Life and Death
všechny plakáty
Velká Británie, 2012, 75 min

Režie:

Marc Isaacs

Scénář:

Marc Isaacs

Kamera:

Marc Isaacs

Hudba:

Lance Hogan
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Název filmu odkazuje k silnici A5 vedoucí do Londýna. Jedna z nejdelších a historicky nejstarších cest ve Velké Británii spojuje velšský přístav Holyhead, kde přistávají lodě z Irska, a končí u londýnského Mramorového oblouku. Po ní přicházeli po staletí do Londýna lidé, kteří ve velkoměstě hledali bezpečné útočiště, kariéru nebo prostě chtěli začít znovu někde jinde. Totéž očekávají i postavy filmu, které se poblíž tepny pohybují dnes: začínající irská zpěvačka vybavená na cestu polštářem a dekou od maminky, uprchlík z Kašmíru, který za svým úsměvem a věčným optimismem hotelového portýra skrývá stesk po manželce, již musel zanechat doma, či 95letá Židovka Peggy, která utekla z rodného Rakouska před nacismem. Ve filmu se odehrají dva pohřby a většina výpovědí protagonistů je naplněna steskem po domově, po blízkých a celkovou vykořeněností. Snímek tak upírá hořkosladký pohled na otázku současné migrace. Filmy renomovaného režiséra Marka Isaacsa (Před soudem, V Barkingu jsou všichni bílí, Londýňané) mají již tradičně místo v programu Jednoho světa. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Smutek a vykorenenost ve vybydlene britske krajine. Odumirani reliktu a vyhasinani. Prirodni mez ,krovisko jsou stejne cenne jako kostelik, ale kide nechapou.  Ziva hmota ale ceka,az se clovek vzdali a opanuje. ()

quorra 

všechny recenze uživatele

Silnice A5 vede tudy, kudy už v dobách Římské říše vedla jedna z nejdůležitějších cest do Londýna. Stejně jako tehdy, i nyní po ní přijíždějí lidé, kteří doufají, že tu naleznou štěstí. Silnice prochází periferií, kde tito lidé žijí a film tak má poměrně poetický rámec, který však podle mě není, na to jak je v anotacích a i na začátku filmu zdůrazňován, plně využit. Škoda, takhle pro mě ztrácí body za nevyužitý potenciál... ()

Cristoferson 

všechny recenze uživatele

Isaacs nezklamal. Stejně jako ve svém předchozím dokumentu Před soudem dokázal přiblížit postavy tak osobním a intimním způsobem, jakobyste je znali osobně.. Stojí za vidění už jen kvůli silné scéně s krásnou hudbou Šostakoviče :) ()

Reklama

Reklama